Yanlış beslenme ve kilo alımı şeker hastalığının habercisi olabilir

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2009 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kişilerde yanlış beslenmenin yanı sıra yıllara göre kilo alımının ortaya çıkması şeker yani diyabet hastalığının iki adım öncesi olan tepkisel hipoglisemi'nin ortaya çıkmasına neden olduğu bildirildi. Bu sürecin devamının ise insanlarda şeker hastalığının habercisi olduğuna dikkat çekildi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Doğan, kanda şekerin normal seviyenin altında olması durumu olan 'Hipoglisemi' halk arasında 'şeker hastalığı' olarak bilinen diyabet kadar yaygın görülen bir hastalık olduğunu açıkladı.

Hipogliseminin bir çeşidi olan "tepkisel (reaktif) hipoglisemi"nin diyabete giden yolda, diyabetin iki adım öncesi olarak kabul edildiğini aktararak, bu durumun kişilerde şeker hastalığının habercisi olacağına işaret etti.

Dr. Serkan Doğan, tepkisel hipogliseminin halk arasında yaygın olarak "hipoglisemi" denilince anlaşılan durum olduğunu belirterek, "Şekerli veya şekere çabuk dönüşen bir gıdanın alınmasından belirli bir süre (genellikle 2- 4 saat) sonra ortaya çıkar. Tepkisel olarak adlandırılmasının nedeni vücutta şekerli gıda alımına bir tepki olarak ortaya çıkmasıdır. Tepkisel hipoglisemi, insülin direnci nedeniyle, vücudumuzun şekeri kullanmayı bilememesi ve şekerin kullanılabilmesi için gereğinden fazla insülin salgılaması sonucu bir süre içinde hızla şekerin yakılması ile oluşur." dedi.

Doğan, kişinin tatlı gıdayı daha çok talep etmesi, dolayısıyla tükettiği gıdalarda hızlı enerjiye dönüşecek yanlış karbonhidratları seçmesi, aldığı kaloriyi kaçınılmaz olarak arttırdığını ve kiloda artış gerçekleştirdiğini ifade etti.

Kilo artışı insülin direncini de artırdığını anlatan Doğan, "İnsülin direnci arttıkça, insülin fazla salgılanır. Ancak zamanla insülin üreten organımız pankreas yorulur, yeteri kadar insülin üretememeye başlar ve kanda şeker yükselir. Bu durum da, şeker hastalığına giden yolu oluşturur." diye konuştu.

Tepkisel hipoglisemi dışında, açlıkta, kanda şeker hormonu olarak adlandırılan insülinin fazla salgılanması nedeniyle de hipoglisemi olabileceğini aktaran Serkan doğan, şu bilgileri verdi: "Bu durum insülin salgılayan bir tümörün varlığı gibi oldukça ender rastlanan durumlarda görülebilir. Ayrıca şeker düşürücü ilaçların yanlış/fazla kullanımı ve bazı kötü huylu hastalıklar gibi özellikli durumlarda da hipoglisemi görülebilir. Tepkisel hipoglisemi, en çok 30'lu yaşlardan sonra görülür. Ancak erişkin yaşların başında da hipoglisemiye rastlanabilir. Ailede 1. derece akrabalarda şeker hastalığı öyküsü olması, kişinin ideal kilosunun üzerinde olması gibi faktörler hastalığın ortaya çıkma yaşını erkene alacaktır."

Dr. Serkan Doğan, genetik yatkınlık hipogliseminin altında yatan faktörlerin başında gelse de, yanlış beslenme ve yıllar içinde kilo alınması hipoglisemiyi daha erken yaşta ortaya çıkarttığını ve şeker hastalığına gidişi hızlandırdığına dikkat çekti.

Bu durumda ise kişinin, uzman bir diyetisyen tarafından tıbbi beslenme tedavisi düzenlenmesi, reaktif hipogliseminin engellenmesi için şekerli ve şekere çabuk dönüşecek gıdalardan uzak durması ve uzun açlıklar engellenmesi gibi önlemler alması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber