Türkiye'de grip aşısı üretimi umudu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, grip aşısı üreten firmaların, belli sayıda grip aşısının kullanılması durumunda, offset anlaşmalarla Türkiye'de aşı üretebileceklerini bildirdiklerini ifade ederek, "Böyle bir durum, ilerde bugünküne benzer H1N1 pandemisine benzer durumlarda Türkiye'nin elini çok güçlendirecektir" dedi.

Akdağ, eşdeğer ilaçların biyoeşdeğerlilik analizlerinin yapıldığı Novagenix Biyoanalitik İlaç Ar-Ge'yi ziyaret ederek, burada yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Merkezin kuruluşunda görev üstlenen eski Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, merkezle ilgili bilgi verirken, kar amacı gütmeyen kuruluşta biyoeşdeğerlilik ve ilaç araştırması yapıldığını anlattı.

Tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması için gerekli analizlerin burada yapılabileceğini ifade eden Domaç, ülkede herhangi bir aşının üretimi söz konusu olduğunda buna katkı verilebileceğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Türkiye'de ilaç ya da tıbbi malzeme üretiminin yatırımdan çok bilgiyi kullanma meselesi olduğunu, bunun için yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcı bulunduğunu, ama parayla bilginin yan yan getirilmesinin önem taşıdığını söyledi.

Geçmişte çok kısıtlı sayıda aşı satın alan bir ülke olduğu için Türkiye'de aşı üretimi için yatırım yapılmadığını kaydeden Akdağ, 2010'da 300 milyon TL'nin üzerinde aşı alımı yapılacağını bildirdi.

Akdağ, artık offset anlaşmalar yaparak Türkiye'de aşı üretebilecek bir büyüklüğe eriştiklerini belirterek, gerekli büyüklüğe erişmeden bunun yapılamayacağına işaret etti.

Bunun yalnızca parayla yaptırılabilecek bir şey olmadığına dikkati çeken Recep Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu büyüklüğü, aşıyı üreten firmalar görecek, sonra gelecek, offset anlaşmalarla Türkiye'de onlarla birlikte aşı üreteceğiz. 5'li aşının dolum ve enjektöre konulması aşamasına başlıyoruz. İkincisi grip aşısıdır."

Recep Akdağ, 5'li aşının Türkiye'de dolumunun offset bir yatırım olduğunu yineleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz onlardan aşı alıyoruz, onlar da bu yatırımı yapıyorlar. Aradaki işbirliği bu. Buna benzer biçimde, mevsimsel grip aşısının tüketilebileceğine dair bir öngörü oluştuğunda, Türkiye'de grip aşısı üretebileceğini bize ifade eden bu aşıyı üreten firmalar var. Türkiye'de ne yazık ki mevsimsel grip aşısı çok az miktarlarda tüketiliyordu. Ama zannediyorum ki bu H1N1 salgınından sonra vatandaşlarımız normal grip aşısı için de istekli hale geleceklerdir. Bu öngörüyü ilgili firma gördüğü zaman da bu bahsettiğimiz offset yatırımlara girecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber