2-B arazileri tespit ediliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2009 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören, kamuoyunda '2-B Yasası' olarak bilinen kanun için gözler Anayasa Mahkemesi'nde. Hükümet bir yandan da Milli Emlak Müdürlükleri aracılığıyla ülke genelindeki 2-B arazilerinin durumunu tespit ediyor. Yapılan ilk incelemelerde arazilerin işgal altında olduğu belirlendi.

Devletin resmi verilerine göre, ülkede orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin toplam büyüklüğü 473 bin hektar olarak ölçülüyor. Bir başka ifadeyle, bu araziler 4 milyar 730 bin metrekarelik veya 5 milyon 98 bin 467 dönümlük bir alanı kaplıyor.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosunun ardından '5831 sayılı Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' bu yılın başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından geçmişti. CHP'nin başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz Mayıs ayında Hazine adına orman dışına çıkarılan 2B arazilerinin satışını öngören 5831 sayılı 'Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüşmeye karar verdi. Yapılan değişiklikle, kamuoyunda '2-B' olarak da bilinen orman özelliğini yitirmiş alanlar; kadastro işlemleri yapılarak, Hazine adına tescil edilecek. Ülke genelinde Milli Emlak müdürlükleri vasıtasıyla yapılan incelemelerde, arazilerin büyük kısmının işgal altında olduğu belirlendi. Sadece İstanbul'da Sultanbeyli ve Ümraniye gibi semtlerin yüzde 80'inin 2-B arazilerinin üzerinde kurulu olduğu tespit edildi.

473 bin hektarlık 2-B kapsamındaki arazilerin en çok bulunduğu illerin başında 45 bin 548 hektarlık arazi ile Antalya birinci sırada yer alıyor. Antalya'yı Balıkesir, Mersin, Adapazarı, Muğla ve İstanbul takip ediyor. Tescil işlemlerinin tamamlanmasıyla 2-B arazilerinin satışından hükümet 25 milyar dolar gelir bekliyor.

ıÜü2B NEDiR?

2B, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2. Maddesi B Bendi için kullanılan bir kısaltmadır. Bu tabir, orman vasfını yitirmiş araziler için kullanılmaktadır. Daha açık bir ifadeyle, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler 2B olarak tanımlanmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber