Çığ düştü: 18 üniversiteli mahsur... Kurtarmaya giden 5 kişi bulundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2009 19:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzurum'dan Rize'ye giderken Ovit'te mahsur kalan üniversite öğrencilerine ulaşmaya çalışırken kaybolan 5 kişilik ekip bulundu...

Ovit'te yolcuları kurtarmaya giden 5 kişi kayboldu

Ovit Dağı'nda mahsur kalan 18 yolcuyu kurtarmak için dün gece yola çıkan 5 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Erzurum- Rize seferini yaparken Ovit Dağı'nda şiddetli tipi ve çığ nedeniyle bir seyahat firmasına ait otobüs içerisinde mahsur kalan 18 kişiyi arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken, 5 kişinin de kayıp olduğu ortaya çıktı. Mahsur kalan otobüsün ortaklarından bir kişi, firma sahibinin 2 oğlu, İspir Belediyesi'ne ait bir iş makinesinin 2 operatörünün aralarında bulunduğu 5 kişinin dün gece otobüsü ve içindekileri kurtarmak için İspir'den yola çıktığı, ancak kendilerinden bir daha haber alınamadığı belirtildi.

Dün gece saatlerinde otobüsün mahsur kaldığını öğrenen otobüsün ortaklarından Alaattin Ege(45), firma ortaklarından Şafak Nayir(27) ile AK Parti İspir Belediye Meclis Üyesi ve otobüs firmasının ortağının oğlu Macit Nayir(28), kendilerine ait beyaz bir cip ile Ovit'e doğru yola çıktı. Bu sırada İspir Belediyesi'ne ait bir iş makinesiyle Köksal Yazıcı(37) ve Burhanettin Dağ(40) da kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.

5 kişilik gruptan dün geceden beri haber alınamadığı öğrenildi. Kayıp şahısların yakınları akşam saatlerinde İl Kriz Merkezi ile kaymakamlığa resmi müracaatta bulunarak, yakınlarının bulunmasını istedi.

Bu arada İspir Kaymakamlık görevine vekaleten bakan Pazaryolu Kaymakamı Mehmet Soğukpınar, ilçeye gelen kurtarma birliklerini koordine ediyor.

Arama ve kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiği, ancak gün boyunca etkili olan yoğun sisin çalışmaları zaman zaman aksattığı dile getirildi. Bu arada otobüsün yakıtının bittiği ve yolcular ile birlikte araç kaptanının kurtarma ekiplerini beklediği öğrenildi.


18 Kişiyi Kurtarma Çalışmalarına Çığ Engeli

- İkizdere-İspir kara yolunun Ovit Dağı mevkisinde çığ düşmesi nedeniyle bir midibüs içinde mahsur kalan ve çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 18 kişiyi kurtarma çalışmaları, bölgede yaşanan yeni çığ düşmeleri nedeniyle güçlükle sürdürülüyor. Bölgedeki her çığ düşmesinin kurtarma ekiplerini 1-2 saat zaman kaybettirdiği belirtildi.

Mahsur kalan midibüs ile kurtarma ekipleri arasında yaklaşık 4 kilometrelik bir mesafenin kaldığı ancak bu bölümün 7-8 noktasına çığ düşmüş olabileceği tahmin ediliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vali Hacımüftüoğlu'nu telefonla arayarak, kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi aldığı öğrenildi.

Başbakan Erdoğan'ın görüşmede, Hacımütfüoğlu'na, Genelkurmay Başkanlığı'nın bölgeye 2 adet helikopter daha gönderdiği ayrıca 15 kişilik Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK) Timi'nin de çalışmalara katılmak üzere yola çıktığını bildirdiği öğrenildi.

Öte yandan, mahsur kalan midibüsteki bir üniversite öğrencisinin babası olan Köksal Fener de endişeyle kurtarma çalışmalarını takip ediyor.

Fener, İspir'den yola çıkan kızı ile sabah saat 09.00'da telefonla görüştüğünü ve kızını kendisini durumlarının iyi olduğunu ancak çok üşüdüklerini söylediği belirtti.

Ovit Dağı'nda, karlar altında can pazarı

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Ovit Dağı'nda mahsur kalan otobüsü arama çalışmalarının zorlukla sürdürüldüğünü belirterek, ''Zaman zaman kurtarma ekiplerinin önüne de çığ düşüyor'' dedi.

Vali Hacımüftüoğlu, Ovit Dağı Çamlık mevkisindeki Karayolları 103. Şube Şefliğinde kurulan kriz merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ovit Dağı'nda dün sabahtan itibaren yoğun kar yağışı başladığını ifade etti.

Bu nedenle Ovit Dağı'nda ulaşımın zaman zaman kapandığını kaydeden Vali Hacımüftüoğlu, şunları söyledi:

''Dün gece saat 10.00 civarında da 61. ve 67. kilometrelerde araçlarda mahsur kalanlar olduğu bilgisi geldi. Bunun üzerine Karayolları, Sağlık Müdürlüğü, Emniyet, Jandarma olarak çalışmalara başladık. Sabah saat 06.00 civarında 30 yolcunun bulunduğu otobüs ile 3 kamyon şoförü kurtarıldı. Ancak diğer otobüs 67. kilometrede olduğu için ona henüz ulaşılamadı. Çalışmaları sürdürüyoruz. Ancak ekiplerimiz zorlukla çalışmalarını sürdürüyor. Zaman zaman kurtarma ekiplerinin önüne de çığ düşüyor.''

-HELİKOPTER GELDİ-

Diyarbakır'dan Genelkurmay Başkanlığınca arama kurtarma helikopteri gönderildiğini belirten Hacımüftüoğlu, ''Helikopter bölgeye ulaştı. Ancak bölgenin çok sisli olmasından dolayı verimli çalışma yapamıyor. Ayrıca helikopterin sesinin çığa neden olabileceğinden endişeliyiz. Havanın iyileşmesini umuyoruz, ama iyileşmese bile bu bizi durdurmayacak. Çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz'' dedi.

-''TABELA OLMASINA RAĞMEN YOLA ÇIKILMASI SORUMSUZLUK''-

Bu yolda geceleri geçişin yasak olduğunu bildiren tabela olmasına rağmen yola çıkılmasının sorumsuzluk olduğunu vurgulayan Vali Hacımüftüoğlu, şunları söyledi:

''Bu tabelaları akşamdan sabaha buraya dikmediler. İnsanların daha dikkatli, duyarlı olması lazım. Biz çalışmaktan üşenmeyiz ama bu millete, buradaki insanların ailelerine yazık. Yol şu an kapalı, bütün Türkiye kurtarma çalışmasını izliyor ama hala bizi arayıp yolun ulaşıma açık olup olmadığını soranlar var. Bu sorumsuzluktur. Burada mağdur olan ailelerin, firmaları mahkemeye vermesi gerektiğini düşünüyorum. Olay sonrası gerekli çalışmadan sonra biz de gerekli incelemeyi yapacağız.''

Karayolları 10. Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil ise 3 greyder ve kurtarma ekipleriyle çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, ''Erzurum tarafından da çalışma yapılıyor. Şu anda Ekşioğlu Yaylası'na ulaştılar'' diye konuştu.

Öte yandan, kriz merkezinin olduğu bölgede de zaman zaman sis ve tipi şeklinde kar yağışı olduğu gözlendi. Çamlık mevkisi ile yol boyunca bazı yerlerde ''Dikkat bu yol 17.00-07.00 saatleri arasında trafiğe kapalıdır'' uyarı levhaları dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber