Kamu bankaları yedi kocalı Hürmüz

Haber Giriş : 28 Ocak 2005 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın: "Kamu sermayeli bankalar, yedi kocalı Hürmüz'e benziyor. Karışmayan yok"

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Türkiye'de tamamen devletçi bir zihniyetin var olduğunu belirterek, "Bu zihniyet değişmedikçe kamu sermayeli bankalar 'yedi kocalı Hürmüz' olmaya devam eder" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği Perşembe Toplantısı'nda konuşan Sayın, yönetime getirildiklerinde, hükümetten, özerk ve özel bir banka gibi çalışma ve işlerine karışmama taahhüdü aldıklarını söyledi.

Başbakan ve Bakanın çalışmalarına gerçekten hiç karışmadığını anlatan Sayın, "Fakat kamu sermayeli bankalar, yedi kocalı Hürmüz'e benziyor. Karışmayan yok. Halkımız karışıyor, basın karışıyor, parlamenterler karışıyor. Zihniyet değişikliği olmadığı takdirde, kamu sermayesi ağırlıklı bankalarda hantallığın, bürokrasinin ortadan kalkması mümkün değil" dedi.

Türkiye'nin proje kredileri yerli yerine oturmadıkça ekonomik olarak kalkınmasının mümkün olmadığını ifade eden Sayın, "Bankalar projenin yüzde 500 fazlasını ipotek, rehin şeklinde kendine bağlıyor. Bir proje; teşvik almışsa, fizibilitesi iyiyse, ihracat imkanı varsa değerlendirilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Faizler daha da düşecek

Sayın, soruları yanıtlarken de, tarım kredilerinde yüzde 26 olan cari faiz oranının yüzde 60 indirimle iyi tarımda, organik tarımda yüzde 10.4, sertifikalı tohum kullanımında yüzde 13, sertifikalı tohum, fide ve meyve fidanı üretiminde, Ar-Ge'de, büyük ve küçük hayvan yetiştiriciliğinde yüzde 15.6, su ürünleri yetiştiriciliği ve tarımsal sulamada yüzde 18.2 olduğunu bildirdi. Düşürülen bu faiz oranların bile çok yüksek olduğunu kaydeden Sayın, faizlerin daha da ineceğini söyledi.

Halk Bankası ve tasfiye halindeki Emlak Bankası'nın görev zararı olarak gösterilen kredi alacakları olarak 2003 ve 2004 yılları toplamında 631 trilyon liralık tahsilat yapıldığını da belirten Zeki Sayın, asıl tahsilatın bu yıl ve 2006 yılından sonra başlayacağını söyledi. İstanbul yaklaşımına giren şirketlerin ödemesiz dönemleri geçildikten sonra tahsilatın hızlanacağını ifade eden Sayın, toplam tahsilatın faizleriyle birlikte 4 katrilyon lirayı bulacağını söyledi.

'Kızımız güzel, istediğimize veririz'

Kamu Bankalarının patronu Zeki Sayın, Halk Bankası'nın blok satışı konusundaki bir soruya, "Kızımız güzel. Ölçülerimiz tuttuğu sürece veririz. Blok da veririz, nispet içinde de veririz. İçeriden de talep var, dışarıdan da ama hangisi işimize geliyorsa ona veririz hiç çekinmeden" diye konuştu. MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat da, bankacılık kesiminin reel sektör açısından önemine işaret ederek, mali kesimde yüzde 3.5 olan yabancı bankaların payının, kamu bankalarının özelleştirilmesi ve banka devirleri ile ağırlık kazanmaması gerektiğini söyledi.

Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Adnan Büyükdeniz de bankaların rekabet odağının KOBİ'lere doğru kaydığını, bu durumun bugüne kadar bankalardan finansal destek alamayan küçük işletmeler için güzel bir gelişme olduğunu kaydetti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber