TBMM sözleşmeyle sağlık hizmeti satın alacak

Haber Giriş : 28 Ocak 2005 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) özel sağlık tesislerinden sağlık hizmeti satın alacak.

TBMM'de sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi ve yapılan yönetmelik değişikliği nedeniyle özel hastaneler, poliklinikler, tıp merkezleri, laboratuarlar, fizik tedavi, tıbbi görüntüleme, diyaliz ve taşkırma merkezlerinden sözleşme yapmak sureti ile sağlık hizmeti alınacak.

TBMM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde sözleşme yapmak isteyen özel sağlık kurum ve kuruluşlarının ivedilikle TBMM Genel Sekreterliği'ne başvurmaları gerekiyor.

Öte yandan ilaç paylarının aylıklardan kesilmek suretiyle tahsiline yönelik on-line bağlantılara ilişkin esaslar da belirlendi. Buna göre TBMM ile sözleşmesi bulunan eczanelerin, 'Eczane Destek İşlemleri Görevlisi' ile irtibatları halinde Sağlık Bilgi Sistemi'ne belirlenen kurallar çerçevesinde on-line bağlantıları sağlanacak. Bu konuda, sistem üzerinden yapılacak uyarılara eczaneler tarafından uyulacak.

Eczanelerce ilaç verilirken sağlık karneleri istenecek, karnelerdeki bilgilerle mevzuatı gereğince eklenmesi zorunlu olduğu hallerde sevk kağıdındaki bilgiler karşılaştırıldıktan sonra bütçe uygulama talimatında belirtilen esaslar çerçevesinde ilaçlar reçete sahibine verilecek ve reçete arkası imzalattırılacak.

Toplam ilaç bedelinden, TBMM personeli ile TBMM üyeleri ve bakmakla yükümlülerinden yüzde 20, yasama organı eski üyeleri, dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erenler ile bakmakta oldukları yükümlüleri ve bunlardan ölenlerin dul ve yetimlerinden yüzde 10 hasta katılım payı hesaplanacak; ancak reçete sahiplerinden para tahsil edilmeyecek. Fatura ve eki listeler, TBMM personeli ve bakmakta oldukları yükümlüleri; milletvekili ve bakmakta oldukları yükümlüleri; yasama organı eski üyeleri, bakmakta oldukları yükümlüleri, bunlardan ölenlerin dul-yetimleri ile dışarıdan atandığı bakanlık görevi sona erenler, bunların bakmakta oldukları yükümlüleri olmak üzere 3 ayrı grupta 4 nüsha olarak düzenlenerek. Kurumca karşılanacak hasta payına ait fatura ile birlikte ilgili olduğu ayı takip eden ilk 2 iş günü içerisinde personel ve Muhasebe Daire Başkanlığı İdari Şube Müdürlüğü'ne teslim edilecek. Faturalara, birden fazla reçete eklenebilecek; ancak arşivleme güçlüğü nedeniyle bu sayı 25'i geçmeyecek. Bu hallerde, (eczacının fiiline dayalı olmak üzere) reçetelerde usulsüzlük tespit edildiği durumda, fatura ekindeki tüm reçeteler işleme alınmayarak iade edilecek.

İlaç katılım paylarının hastalardan peşin olarak tahsil edildiği durumlar için de EK-1 liste 2 nüsha olarak düzenlenecek ve söz konusu listeler TBMM'ce karşılanacak payla ilgilendirilmek üzere diğer belgelerle birlikte kuruma teslim edilecek.

Eczanelerce ilaç bedelleri için her ay birden fazla fatura ve liste düzenlenebilecek. Ancak, kurumca eczanelere yapılacak hasta payı tahsilatına ait ödemeler konusunda yapılacak sorgularda, ilgililerin hak edişlerinin, aylık ya da 3 aylık dönemlerde ödendiği hususu dikkate alınacak. Maaş veya aylıklardan kesilmesinin mümkün bulunmayan (kayıtları Sağlık Bilgi Sistemi'nden de öğrenilebilecek) 'Karnelerinde şerh bulunan hak sahipleri', 'Aylıksız izne ayrılan personel ile bakmakta oldukları yükümlüleri' 'Kurumun kadrosunda bulunmayan; ancak değişik şekillerde geçici olarak istihdam edilen personelin, maaşının ödendiği birimlerin farklı mahallerde bulunması halinde bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertlerinin ilaç katılım payları' durumunda, ilaç katılım payları eczanelerce peşin olarak tahsil edilecek. On-line yapılan işlemlerde ortaya çıkabilecek ihtilaflarda, TBMM kayıtları esas alınacak. Öte yandan eczanelerin on-line bağlantı ve sonrasındaki işlemleri sırasında yönlendirilmesi, işlemler sırasında karşılaşacakları sorunların çözümü için eczane destek hattı oluşturuldu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber