Sağlık Bakanından sahte sağlık karnesi uyarısı

Haber Giriş : 29 Ocak 2005 01:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeşil kartlı hastalara ayakta tedavi sonucu ilaç verilmesini öngören uygulamanın başlamasından sonra sahte sağlık karnesi kullanımında artış yaşanabileceğini belirterek kurum yöneticilerini uyardı.

Bakan Akdağ, illerin sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, 3816 sayılı 'Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun'da değişiklik yapan 5222 sayılı kanunun uygulamasına 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle ülke genelinde başlanıldığını belirtti. Akdağ, hükümetin sağlık hizmeti alınmasını kolaylaştırıcı bu önemli uygulamasının başladığı tarihten itibaren, yeşil kartlı vatandaşların sağlık kurum ve kuruluşlarıyla reçete yapan eczanelere yoğun olarak başvurduklarının gözlendiğini kaydetti. Akdağ, uygulamanın başarıyla devam etmesi için yeşil kartlı vatandaşlara hizmet veren sağlık kurum ve kuruluşlarıyla reçete yapan eczanelerin gayretli çalışmaları ve titiz davranmaları gerektiğini ifade etti. Akdağ, söz konusu genelgede, yeşil kart uygulamalarında şu konulara dikkat edilmesini istedi:

"Hastalarımızın muayene ve tedavisini yapan hekimlerimiz reçetelerini yazarken genel kurallara uygun davranacak, Bütçe Uygulama Talimatı usul ve esasları çerçevesinde hareket edecek ve 'Tanı ve Tedavi Protokolleri'ne uygun 'akılcı ilaç kullanımı' ilkesine titizlikle uyacaklardır.

- İlgililer sahibinden başkasının karne kullanımına fırsat vermeyecek ve gerektiğinde kimlik kontrolleri yapacaklardır.

- İl Sağlık Müdürlüklerince yeşil kart veri tabanının yüzde 80'in üzerinde tamamlandığı dikkate alınarak veri tabanı giriş eksiklikleri 1 Şubat 2005 tarihine kadar mutlaka tamamlanacaktır.

- Reçete yapan eczaneler reçeteleri öncelikle ve özellikle Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Sağlık Yardımı Denetim Programı provizyonundan sonra yapacaklardır. Ancak veri tabanına girilmemiş olması veya teknik aksaklıklar dolayısıyla provizyon alınamayan reçeteleri 1 Şubat 2005 tarihine kadar manuel sistemle yapabileceklerdir. Ayrıca niçin provizyon alınamadığını reçete arkasına belirteceklerdir.

- Eczaneler 1 Şubat 2005 tarihinden sonra provizyon almadan kesinlikle reçete yapmayacaklardır.

- Eczaneler 1 Şubat 2005 tarihine kadar aynı hastaya 15 gün içinde düzenlenmiş sonraki reçeteleri de sistemden provizyon almadan kesinlikle yapmayacaklardır.

- Vuku bulabilecek suiistimal ve usulsüzlükler halinde gerekli idari ve adli soruşturmalar derhal başlatılacak ve ilgililer hakkında gerekli işlemler geciktirilmeden ve titizlikle yürütülecektir."
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber