Kamu-Sen: Katsayı adaletsizliği önlenmezse meslek liseleri biter

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2009 20:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Danıştay'ın üniversiteye girişte eşitsizliği ortadan kaldıran kararı iptal etmesinin birçok öğrenciyi mağdur edeceğini belirterek, ?Meslek liselerini kurban etmeyin? dedi. Hanefi Bostan, yaptığı açıklamada, Danıştay 8. Dairesi'nin YÖK'ün üniversiteye girişte eşitliği sağlayan katsayı farkını kaldıran uygulamanın yürütmesini durdurmasıyla ilgili kararı değerlendirdi.

EĞİTİM SİSTEMİ FELÇ OLUR

Danıştay'ın tartışmalı kararı ile eğitim sisteminin felç olacağını savunan Bostan, ?Yüz binlerce gencin üniversite okuma hakkı gasp edilmiştir. Danıştay'ın meslek liseleri için farklı katsayı uygulamasını ortadan kaldıran diğer liselerle eşitleyen girişimine hayır oyu veren üyeleri hukuk adamlığıyla bağdaştırmak imkansız gibi gözükmektedir? ifadelerini kullandı. Meslek lisesinin elektrik bölümünden mezun olan bir öğrencinin, elektrik mühendisliğine, bilgisayar bölümü mezununun, bilgisayar mühendisliğine giremediğini kaydeden Bostan, bu nedenle eğitimde büyük bir eşitsizliğin söz konusu olduğunu dile getirdi. Bostan, ?Danıştay'ın bu hususu atlaması adalete ve hukuka vurulmuş bir darbedir. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 31. maddesi gereği Ortaöğretim Kurumlarını bitirenlerin Yüksek Öğretim Kurumlarına nasıl gireceğinin Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yapılarak Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirleneceği yine Yüksek Öğretim Yasası'nın 45. maddesi bu konuda karar merciinin sadece YÖK olduğunu açıkça belirtmektedir? açıklamasını yaptı.

KARAR ADALETE VURULMUŞ DARBE

Bostan, Danıştay'ın verdiği kararın birçok öğrenciyi mağdur edeceğini ve gelecek kurmalarına engel olacağını belirtti. Meselenin çözülmesi ve haksızlığın önlenmesi için TBMM tarafından YÖK Kanunu'nun 45. maddesinin acilen değiştirilmesi gerektiğini belirten Bostan, ?Eğer Meslek Liselerinin üniversiteye girişini önleyen katsayı adaletsizliği kaldırılmazsa bu liselerin tamamı kapanmayla yüz yüze gelecektir? diye konuştu. Danıştayın bu kararının adalete ve hukuka vurulmuş bir darbe olduğunu iddia eden Bostan, ?Danıştayın bu menfi kararı, Anayasa'nın temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen maddelerine aykırı olduğu gibi, önceden aynı daire tarafından verilmiş kararlara da aykırıdır. Hukuk gereği ve mahkeme kararlarındaki bağlayıcılık, Danıştayın bu kararı ile çiğnenmiştir. Katsayıyı, imam hatip liselerine getirip dayamak yanlıştır? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber