Ege Üniversitesi Senatosu: YÖK, önerimiz dışında atama yaptı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2009 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Senatosu, Diş Hekimli ği Fakültesi Dekanlığı seçimlerindeki atamayla ilgili olarak "YÖK Genel Kurulunun fakültenin eğilimi ve rektörlüğün önerisi dışında atama yaptığını " belirtti.

EÜ Senatosu'nun üniversitenin internet sitesinde yer alan açıklamasında, EÜ'nün Türkiye'nin sadece çok köklü bir üniversitesi değil aynı zamanda çok önemli bir kurumu olduğu, üniversite olarak işlevini yerine getirme tarzının yanı sıra pek çok üniversite ve kuruma örnek olabilecek gelenek ve tutumlara sahip olduğu bildirildi.

Üniversitede çeşitli düzeylerde yöneticilerin belirlenmesinin uzun süredir demokratik usul içinde yapıldığı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Dekan atamaları yetkisi yasal olarak YÖK'e ait olsa da bugüne kadar genellikle kurumun kendi eğilimleri yöneticilerin belirlenmesinde etkili olmuştur. EÜ üst yönetimi değişse de bu gelenek değişmemiştir. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde 6 fakültemizde yapılan dekan adayı belirleme süreci, bir eğilim tespiti amacıyla gerçekleştirilmiş ve rektörlük de bu eğilimler doğrultusunda YÖK'e öneride bulunmuştur."

YÖK Genel Kurulu'nun fakültenin eğilimi ve rektörlüğün önerisi dışında dekan ataması yaptığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Her ne kadar bu yetki yasal açıdan YÖK Genel Kurulu'na ait olsa da üniversitelerin kendi eğilimlerinin dikkate alınması hem atanan yöneticinin meşruiyetini güçlendirecek hem de kurum içi demokrasi ve gelenekleri destekleyecek bir tutumdur. Kurumsal geleneklerine ve demokratik teamüllere aykırı görüntü veren ve EÜ'de ilk kez karşılaşılan bu dekan atama işleminin üniversite ve kamuoyunda üniversiteye müdahale şeklinde algılanmasından duyduğumuz derin üzüntü ve kaygıyı paylaşmak istiyoruz."

YÖK, EÜ Diş Hekimliği Fakültesindeki dekanlık seçiminde, 85 oydan 60'ını alan Prof. Dr. Serhat Çınarcık'ın yerine 9 oy alan Prof. Dr. Celal Artunç'u atamış, bunun üzerine birçok öğretim üyesi görevinden istifa etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber