Eczacılar, SGK önünde anahtar bıraktı

Haber Giriş : 03 Aralık 2009 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eczacılar, hükümetin yeni uygulamasını protesto etmek için SGK'nın önüne eş zamanlı anahtar bıraktı.

Ankara'da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun önüne gelen eczane sahipleri, önce beyaz önlüklerini giydi. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı protestoda eczacılar, anahtarlarını bıraktı. Uygulamanın eczaneleri kapatacağını savunan eczacılar, zorlu bir yola girdiklerini ve haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyledi.

Şimdiye kadar ilaçların bedelini vatandaşlar ile kendilerinin ödediğini ileri süren eczacılar, bunu yapan siyasilerin bedel ödemesini istedi. Eczanelerinin anahtarlarını bırakan eczacılar, alkış tuttu. SGK önüne gelenler arasında eczanesi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş başta olmak üzere MHP ve DTP'den bazı milletvekilleri de yer aldı.

Onlar da diğer eczacılar gibi sembolik olarak hazırlanan anahtarı SGK önüne bıraktı. 4 Aralık'ta yürürlüğe girecek ilaç uygulamasını protesto etmek amacıyla yarın da yurt genelinde eczacılar kepenkleri kapatacak. 24 bin eczacıyı temsil eden TEB, yeni uygulamanın 7 bin eczanenin kapanmasına neden olacağını iddia ederek Başbakan Erdoğan'a mektup yazmış ve uygulamanın durdurulmasını istemişti.


Gerekirse sözleşmeleri feshederiz

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, kepenk kapatacak olan eczanelere yönelik olarak, "gerekirse sözleşmelerini feshederiz" dedi. Dinçer ayrıca, eczacıların fiyat düşüşü nedeniyle uğrayacağı zararı ilaç sanayinin karşılayacağını söyledi.

Dinçer, yarınki eczacı grevi öncesinde bir açıklama yaptı. İlaç sanayi ile eczacıların fiyat düşüşü nedeniyle stoktaki ilaçlarından uğrayacağı zararı karşılayacağını belirten Dinçer, şöyle devam etti:

"Eczacılar tedirgin olmasın. Raflarda ve stoklarındaki ilaçlarda çıkabilecek zararları ilaç sanayi karşılayacak. Biz zaten eczacılara stoklarını bitirmeleri için 2 Kasım'a kadar süre vermişti. Ancak gelen talep üzerin bunu 4 Aralık'a kadar uzattık. bu sürede kamunun uğradığı zarar 217 milyon lira.

Biz krizden geçen bir ülke olarak açık veren bir kurum olarak sorunları paydaşlarımızla konuşuyor ve anlaşma bekliyoruz. Eczacıların kendi karlarından yüzde 1.5'luk fedakarlık yapmaları halinde bir sorun olmayacağını düşünüyoruz."

Referans fiyatın yüzde 60'ını baz alan uygulamayı da yüzde 66'ya çıkaracaklarını kaydeden Dinçer, "ancak her üç ayda bir harcama kontrolü yapacağız, eğer gerekise bunu indirme hakkımız var" dedi.

Dinçer, sözleşme iptalleri ile ilgili olarak da "Sözleşme hükümlerimiz ne ise onu yapacağız. Kepenk kapatan eczanelerle gerekirse sözleşmeleri feshederiz" dedi.


SGK'nın tehdidine eczacılardan yanıt

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yarın yapılacak kepenk kapatma eylemiyle ilgili eczanelere yaptığı uyarıya yanıt geldi. Türk Eczacıları Birliği ve 51 oda yayınladıkları deklarasyonla ?SGK'nin Gücü Eczacının Birlikteliğini Bölmeye Yetmez? denildi.

Hodri meydan!

Saat 11.45'te Türkiye genelinde SGK il ve ilçe başkanlıklarının önünde anahtar bırakma eylemi yapacak olan eczacılar, SGK'nin dünkü açıklamasına tepki verdi. Bugün yapılan açıklamada, ?SGK, 4 Aralık'ta eczanelerin kepenklerini indirecek eczanelere bir gözdağı vermeye ve tüm Türkiye'de örgütlü 51 eczacı odamızı ?emeği geçen ve geçmeyen odalar' olarak bölmeye çalışmaktadır. 4 yıllık bir tarihi olan SGK, 54 yıllık tarihi olan meslek örgütümüzün gücünü bir kez daha sınamak istiyorsa, 4 Aralık günü ona bu fırsatı vereceğiz? denildi. Ancak sosyal duyarlılıktan bahsedenlerin politikaların sınama-yanılma yoluyla değil; karşılıklı saygı, eşitlik, iyi niyet, demokrasinin kurallarını benimseme ve katılım yoluyla oluşturulmalı gerektiğini de bilmeleri istendi.

TEB ve 51 odanın yayınladığı ortak deklarasyonda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ülke gerçeklerinden uzak olmakla suçlandı. SGK'nin 1.8 milyar tasarruf yapayım, derken yanlışlıkla 3.3 milyar tasarruf yaptığı ileri sürüldü. 24 bin eczacının ilaç sektöründen aldığı payın 3.6 milyar olduğu belirtilerek, tasarruf tedbirleriyle bu payın yüzde 22 yani 815 milyon lira azalacağı vurgulandı. Oysa SGK'nin dünkü açıklamasında düşüşü yüzde 1.5 olarak belirttiği anımsatılarak şöyle denildi:

?Bu küçülmenin ?sadece yüzde 1.52' olduğunu hesaplayan da yine SGK'dır. Aynı biçimde ortalama eczane karlılığının 17.000 TL'ye çıkması için basit bir oran/orantı hesabıyla ortalama cironun 85.000 TL olması gerekir, oysa bunu kendileri web sitelerinde 39.000 TL olarak ilan etmektedirler. Aradaki farkı SGK'nın ?kamuoyunu yanıltma katsayısı' olarak değerlendirmekteyiz.?

Memeurlar.net ve Ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber