ATM'ler virüs saçıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Aralık 2009 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONYA'da Mikrobiyoloji Uzmanı emekli Tabib Binbaşı Dr. Salim Calp, ATM ve ortak kullanımdaki ankesörlü telefonların virüs saçtığını belirtti.

Dr. Calp, ?Günde yüzlerce insan bu cihazları kullanıyor. Dolayısıyla orada bulunan virüsler, insanlara rahatlıkla bulaşıyor. Oradaki virüsler adeta biyolojik silahtır. Domuz gribinin yaygınlaşmasındaki en büyük faktörlerden biri de bu tip ortak kullanıma açık olan cihazlardır? dedi.

Bir dönem Türk Silahlı Kuvvetler Nükleer Biyolojik Kimya Okulu'nda Biyolojik Harp eğitmenliği yapan Dr. Salim Calp, bulaşıcı hastalıkların virüsler sayesinde insandan insana geçtiğini anlattı.

Domuz gribine dikkat çeken Dr. Salim Calp, şöyle konuştu:

?Domuz gribi, çabuk bulaşan bir grip türüdür. Şu an pandemik olarak yayılmaktadır. Bulaşıcı hastalıklar özellikle bağışlık sistemi zayıf ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde daha etkisini göstermektedir. Bu yüzden günlük yaşantımıza dikkat etmemiz gerekir. Grip gibi bulaşıcı hastalıkların virüsleri ağız ve hava yoluyla kişiden kişiye geçer. Hijyenliğe önem vermeliyiz. Örneğin gözardı ettiğimiz bankamatik cihazları ve ankesörlü telefonlar virüs saçıyor. Yüzlerce insan her gün o cihazlara dokunuyor. 1 kişide bulunan virüs, diğer insana bu cihazlar sayesinde rahatlıkla geçiyor. Bu cihazları kullanmadan ıslak mendille cihazları silmeliyiz. Ya da işlem yaptıktan sonra elimizi sabunlu su ile yıkamalıyız.?

Son dönemlerde piyasada satılan antibakteriyel jellerin, virüslere karşı etkili olmadığını belirtelen Dr. Salim Calp, ellerin mutlaka sabunlu suyla ya da etik alkol ile temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber