Yargıtay: Cimrilik boşanma nedeni

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 06:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, evlilik birliğinde tutumluluk sınırını aşan ve cimrilik boyutuna ulaşan davranışı boşanma nedeni kabul etti. Ev eşyalarının kullanımını engelleyen, kat kaloriferini yaktırmayan, su ve elektrik kullanımını kısıtlayan eşe karşı açılan boşanma davasını haklı bulan Yargıtay, 'Cimrilik boyutuna ulaşan ve evlilik birliğini çekilmez hale getiren davranışlardan sonra, müşterek hayatın devamına imkan kalmamıştır' dedi.

Yargıtay'ın kararına konu olan olay Konya'da yaşandı. Karısıın yeterince tutumlu olmamakla suçlayan M.A., tasarruf yapmak için bir dizi karar alarak, bunları uygulamaya soktu. Çamaşır ve bulaşık makinası gibi ev aletlerinin kullanımını yasaklayan, kat kaloriferini yaktırmayan, su ve elektrik kullanımını kısıtlayan genç adam, eşini de bu kararlara uymaya zorladı.

Hayat çekilmez

Kocasının cimrilik boyutuna ulaşan davranışı karşısında S.A., evi terk ederek boşanma davası açtı. Davaya bakan yerel mahkeme, boşanma talebini reddetti. Karara itiraz eden S.A. Yargıtay'a başvurarak temyiz talebinde bulundu. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi davalı eşin, cimrilik boyutuna ulaşan tutumunu, evlilik birliğini sarsacak ve hayatı çekilmez hale getirecek davranış kabul ederek yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın benzer davalara emsal teşkil edecek kararı özetle şöyle:

'...Temel gıda ve temizlik maddelerini kısıtlayan, ev eşyalarının kullanımını yasaklayan, kat kaloriferini yaktırmayan, su ve elektrik kullanımına abartılı ölçüde kısıtlama getiren davalı eşin bu davranışları, tutumluluk sınırını aşan ve cimrilik boyutuna ulaşan niteliktedir. Diğer eş açısından çekilmez hal alan ve evlilik birliğini temelden sarsan bu davranışlar karşısında, müşterek hayatın devamına imkan kalmamıştır...'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber