DTP'de güvercinlere yasak geldi, şahinlerin önü açıldı

Haber Giriş : 12 Aralık 2009 10:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki eş başkandan ılımlı olana yasak

Ersan ATAR

Mahkeme, kapatma gerekçesi olarak "terör bağlantısı"nı gösterdi. Ahmet Türk'e siyaset yasağı getirirken, "Taban dağa çıkmamızı istiyor" diyen Emine Ayna'ya dokunulmadı

Anayasa Mahkemesi, sonuçları ve demokratik açılım süreci ile de ilişkilendirilmesi nedeniyle 'tarihi' nitelik taşıyan DTP davasında oybirliğiyle kapatma kararı aldı. Gerekçe: "Terör bağlantısı ve şiddet çağrısı." Mahkeme, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve yardımcısı Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu 37 DTP'liye 5 yıl siyaseti yasakladı.

YASAK 'GÜVERCİNLER'E

Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesinin 'oybirliği'yle aldığı kararı, Başkan Haşim Kılıç açıkladı. Kılıç, "DTP'nin eylemleri yanında terör örgütleri bağlantıları da değerlendirildiğinde, devletin ülkesi ile bölünmez bütünlüğüyle aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir 'odak' haline geldiği anlaşıldığından, Anayasa'nın 68 ve 69'uncu maddeleriyle, Siyasi Partiler Kanunu'nun 101 ve 103'üncü maddeleri gereğince kapatılmasına karar verildi" ğini duyurdu. Yargıtay Başsavcılığı, DTP'li milletvekilleri Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, İbrahim Binici, Osman Özçelik, Fatma Kurtulan, Sebahat Tuncel, Sevahir Bayındır ve Selahattin Demirtaş'a siyasi yasak getirilmesini istemişti. Buna karşın, "Taban dağa çıkmamızı istiyor" gibi demeçler veren DTP'nin "şahinleri" nin söz ve eylemleri dava konusu olmadı. Başsavcılık, "şahinlerin" son dönemdeki sözleriyle ilgili ek iddianame de düzenlemedi. Mahkeme, DTP içinde "güvercinler" olarak bilinen Türk ve Tuğluk'a siyasi yasak getirdi. Yüksek Mahkeme'nin kararına göre Türk ve Tuğluk'un DTP üyelikleri hemen düşürülecek. Bu durumda iki ismin de kararın gerekçesi yayımlanana kadar "bağımsız" olarak milletvekillikleri devam edecek. Mahkeme Başkanı Kılıç, kararın uygulanması için Meclis ve Yargıtay Başsavcılığı'na hemen gönderileceğini açıkladı. Karar bu iki kuruma gönderildiği andan itibaren DTP tabelaları indirilecek, Meclis'teki DTP grubu da dağıtılacak. Türk ve Tuğluk'un siyaset yasağı nedeniyle, yeni parti kurulsa bile Meclis'te sandalye sayısı 19'a düştüğü için grup oluşturamayacak. Grup kurmak için 20 milletvekilliği gerektiğinden bağımsız milletvekili Ufuk Uras kilit isim olacak. Uras, bu konudaki tavrını "Desteğe hazırım. Grup kuracaksınız, yanınızdayım" sözleriyle netleştirdi.

'ÇÖZÜM YERİ PARLAMENTO'

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararı açıkladıktan sonra, "kişisel görüşleri" olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Bir partinin toplumsal projesi ne kadar kutsal olursa olsun, yöntem olarak eğer terör ve şiddetle ilişki kurmuşsa, bu amacının hiçbir anlamı yoktur. " Kılıç sözlerini, "Bizim bu partiye ilişkin gündemi tespit ederken, dışarıda sürmekte olan bir demokratikleşme süreciyle ilgili herhangi bir öngörümüz, herhangi bir değerlendirmemiz ya da buna bağlı olarak tasarrufumuz asla olmamıştır" diye sürdürdü. Kılıç, siyasilere ise "Sorunlarımız ne kadar ağır olursa olsun çözüm yeri parlamentodur. Bu inancı asla kaybetmemeliyiz" çağrısı yaptı. Öte yandan, Anayasa

Mahkemesi, Abdullah Öcalan'ın akrabaları Ali Öcalan ile Seydi Ahmet Öcalan için Yargıtay Başsavcılığı'nın siyasi yasak isteğini yerinde bulmadı.

DTP "bölücülük" suçlamasıyla kapatılan ilk parti değil. Daha önce de HEP, DEP, HADEP ve DEHAP aynı gerekçeyle kapatılmıştı.

Meclis'te dağılım değişti

Adalet ve Kalkınma Partisi: 338

Cumhuriyet Halk Partisi: 97

Milliyetçi Hareket Partisi: 69

Bağımsız Milletvekili: 30

Demokratik Sol Parti: 8

Demokrat Parti: 1

Türkiye Partisi: 1

Toplam: 546

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber