Gazi Rektörü: Memurun grev kararı doğru bir karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Aralık 2009 13:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türk Sağlık-Sen tarafından düzenlenen Üniversite hastaneleri ve çalışanların Sorunları panelde, üniversite hastanelerinin sorunları ve çalışanları yaşadıkları sıkıntılar konuşuldu.

Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan'ın oturum başkanı olduğu panelde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Aşık ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa İlhan sorunlar ve çözümlerinin neler olabileceğine dair sunum yaptılar.

Panele katılan Gazi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan yaptığı konuşmada Türkiye'de özgürlüklerin anayasa ile belirlendiğine dikkat çekerek 25 Kasımda uyarı grevi yapan kamu çalışanlarının bu eyleminin haklı olduğunu ve bunu desteklediğini kaydetti.

İlk olarak Oturum Başkanı Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan sunumunu yaptı. Aycan 30 bin yatak sayısı, çok ve çeşitli sayıda personeli ile üniversite hastanelerinin önemine işaret ederek, bu sağlık kurumlarının sorunlarının bu özelliklerinden kaynaklandığını söyledi. Sorunun temelinde üniversite hastanelerinin çok büyük sağlık işletmeleri haline gelmesinin yattığına işaret eden Aycan, ''Oysa bunlar eğitim hizmeti sunan hastanelerdir. Bu hastanelerin ikinci ve üçüncü basamak tedavi hizmeti vermemesi gerekir'' diye konuştu.

Aycan'ın ardından konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Aşık üniversite hastanelerinin borç ve hacizlerle uğraşmak zorunda bırakıldıklarına dikkat çekti. Üniversite hastanelerine SGK tarafından dayatma yapıldığını ifade eden Aşık bazı tedavilerin karşılanmadığını üniversite hastanelerine adete sadece muayene yap denildiğini ifade etti. Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerektiğini kaydeden Aşık "Döner sermaye ödemeleri, kanunda belirtilen tavan oranlarından yapılmalıdır. Tüm sağlık çalışanları performansa dayalı ek ödemeden yararlandırılmalıdır. Üniversite hastanelerinde çalışan tüm personele nöbet ücreti ödenmelidir. Personelden yemek ücreti alınmamalıdır. Devlet için çalışan tüm sağlık personeli arasında ücret eşitsizliği giderilmelidir!" dedi.

Aşık'ın ardından söz alan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa İlhan Üniversite hastanelerinin diğer hastanelerle eş tutulması gerektiğini ifade etti. İlhan "eğitim için yatırım yapılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekerek üniversite hastanelerine genel bütçeden kaynak aktarılmalı" dedi. Yeterli ve kadrolu personel alınması gerektiğini kaydetti. Yeni İstihdam politikalarının nitelikli personeli üniversite hastanelerinden uzaklaştırdığını ve personel sayısının yetersiz olduğunu kaydeden İlhan bu durumda işten memnuniyetsizliğin arttığına dikkat çekti. Sağlık Hizmetinin her şeyden önce bir ekip hizmeti olduğuna dikkat çeken İlhan "Üniversite hastanelerinde karar verme ve katılım süreçleri tüm paydaşlarla birlikte gerçekleştirilmeli" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber