İl bazında işsizlik verileri yarın açıklanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2009 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilk kez yapılan ve il bazında işsizlik verilerini içeren çalışma yarın açıklanacak.

İşgücüne katılma, işsizlik ve istihdam oranı parametrelerini içerecek bu veri setinde her bir il için ''güven aralığı'' verilecek.

TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜİK'in ilk kez yaptığı bu çalışmanın ''dışsal veriye dayalı metodolojik bir çalışmanın sonucu'' olduğunu söyledi.

Bu veri setinin 3 parametreyi içereceğini, bunların iş gücüne katılma oranı, işsizlik oranı ve istihdam oranı olduğunu anlatan Toprak, bu verilerin sadece işgücü araştırmasının örnekleme verisine dayanmadığına, pek çok kurumdan alınan verilerin konsolidasyonunun yapıldığı bir veri seti olduğuna işaret etti.

Buradan hareketle veri setinin şayet varsa içerdiği hatanın, sadece örneklem hatasından değil, başka kurumların kayıtlarında meydana gelebilecek hataları barındıracağını belirten Toprak, ''Onun için bu veriler bir güven aralığı mantığında verilecek'' diye konuştu.

Her bir il için verilecek işsizlik rakamının yanında güven aralığının görüleceğini anlatan Toprak, şunları kaydetti:

''A ya da B ili için verilen işsizlik rakamının yanında güven aralığı, alt limit ve üst limit olacak. Güven aralığı ne kadar darsa o rakam o kadar güvenilir demektir. Güven aralığı ne kadar genişse (orada hata payı yüksek olabilir kullanırken temkinli olmak gerekir) anlamına gelir.

Göreceksiniz bazı illerde güven aralığı biraz geniş olacak. Örneğin X ilinde yüzde 14,6'dır. Bizim tahminimiz en küçüğü 13,2, en yükseği 15,4. Bu çok güvenilir bir rakamdır ve siz direk 14,6'yı kullanabilirsiniz''

Söz konusu veri setinin ''alan araştırması yap, sonucunu yayınla''dan çok farklı, çok derinlikli bir metodoloji çalışmasının sonucu olduğunu vurgulayan Toprak, bu setin üzerinde 1,5 yıl çalıştıklarını, çok değişik simülasyonlar yapıldığını ve birçok kurumun kayıtlarından yararlanıldığını söyledi.

''Çıkarabildiğimiz ana damar üzerinden de bu sistemi kurduk'' diyen Toprak, il bazında işsizlik verilerinin yılda 1 kez yayınlanacağını ve böylece önemli bir eksikliğin giderilmiş olacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber