Gerçeker: Parti kapatılması demokrasiyi zedeliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Aralık 2009 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, siyasi partilerin kapatılmasının demokrasiyi zedeleyen bir olay olduğunu söyledi. Gerçeker, ?İş hacmi yüksek olan yargının yükü ağır. Bazı dosyalar, sıra gelmediği için zamanaşımına uğruyor. Yüksek yargının yükünü hafifletmek için ara mahkemeler kurulmalı, personel sayısı artırılmalı. Yargının iş ağırlığına göre personel takviyesi yapılmalıdır? dedi.

Ergenekon davası ve ülke genelinde sıkça ve çok farklı bir şekilde değişen gündemi takip etmekte zorlandıklarını belirten Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, makamında DHA''nın sorularını yanıtladı. Gerçeker, ?Kim ne yaparsa yapsın, dönüp dolaşıp olay sonunda yine yargıya geliyor. Bu nedenle, zaten iş hacmi yüksek olan yargının yükü daha da artıyor? diye konuştu.

?ANAYASA DEĞİŞMEDİKÇE PARTİ KAPATILIR'

Yargının her türlü siyasetten uzak, yoluna devam etmekteki kararlılığını sürdürdüğünü vurgulayan Hasan Gerçeker, şunları söyledi:

?Başta yüksek yargı organları olmak üzere tüm mahkemelerde görevli hakim ve savcılar, yasalara ve hukuka uygun karar vermek için özen göstermenin mesuliyetini taşımaktadır. Ben siyasi partilerin kapatılmasına karşı olmama rağmen, Anayasa Mahkemesi'nce DTP'nin kapatılması da mevcut yasalara dayalı olarak yerinde bir karar olduğu kanaatindeyim. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Anayasa değişikliğiyle ilgili, siyasi partilerin kapanmaması konusunda bir karar çıkmadığı takdirde mevcut Anayasa'ya göre usulsüzlüğü görülen başka siyasi partilerin de kapanması söz konusudur.?

?YARGIYA GÜVEN SARSILMAMALI'

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, geçmiş yıllara oranla yüksek yargı organlarına intikal eden dosya sayısının her geçen gün arttığını belirtirken şöyle konuştu:

?2009 yılı içinde Yargıtay'da bulunan toplam 1 milyon 550 bin dosyadan 700- 800 bin adedi tamamlanabilmiştir. Yüksek yargının yükünü bir nebze olsun hafifletmek için ?istinaf', yani ara mahkemelerin kurulması ve personel sayılarının arttırılması şarttır. Türkiye'nin her yerinden temyiz için yüksek yargıya gelen dosyalardan bir bölümünün de, tüm yoğun çalışmalarımıza rağmen işlem görme sırası gelmediğinden zaman aşımına uğradığı bir gerçektir. Bu da vatandaşın adalete olan güveninin sarsılmasına yol açar. Bu durumu önlemek için yargının iş ağırlığına göre personel takviyesi yapılması gerekmektedir. Vatandaşın yargıya olan güvenini koruması ve mevcut yasaların işletilmesi konusunda tüm yargı organlarına, hakim ve savcılara, Adalet Bakanlığı'na büyük görev düşmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber