Valiliğin bıçak yasağına mahkemeden engel

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2010 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş Valiliğinin bıçak taşıyana kabahatler kanuna göre ceza verileceği hakkındaki tebliği mahkemeden döndü.

Valilik tarafından 100 lira idari para cezası kesilen vatandaşın mahkemeye yaptığı itiraz üzerine yerel mahkeme, ?Bu adli bir suçtur. İdari para cezası kesilemez? diyerek vatandaşa verilen cezayı iptal etti.

Kahramanmaraş Valiliği tarafından Vali Mehmet Niyazi Tanılır imzasıyla Ekim 2009 tarihinde yayımlanan 2009/2 sayılı tebliğ ile her türlü kesici ve delici aletlerin kent merkezinde ve ilçelerde taşınmasının yasaklandığı ve bıçak taşıdığı tespit edilen vatandaşların kabahatler kanununa göre cezalandırılacağı tebliği de kaldırıldı.

Mahkeme, üzerinde bıçak bulunan bir vatandaşın kendisine kesilen 100 TL'lik cezaya itirazını haklı buldu. Mahkeme, Valiliğin bu tebliği ile ceza kesilemeyeceği, bu konunun adli vaka olduğu ve cezanın adli mercilerce verilebileceğine hükmetti.

BIÇAKLA İŞLENEN CİNAYETLER ARTINCA

Kahramanmaraş'ta geçen yıl bıçakla işlenen öldürme ve yaralama olaylarının artması üzerine, Kahramanmaraş Valiliği Vali M. Niyazi Tanılır imzasıyla bir genelge yayımladı.

Vali Tanılır, genelgesinde, ?Toplum huzurunu bozduğu, kötü niyetli kişilerin vatandaşlar üzerinde zaman zaman korku ve baskı oluşturabileceği? gerekçesi ile Kahramanmaraş il sınırları içinde bir sanat veya mesleğin icra edildiği yerlerde kullanılması ve taşınması zorunlu olanların haricindeki her türlü kesici, delici ve benzeri alet ile bıçakların kişi üzerinde taşınmasını yasaklamıştı.

Mahkemenin kararı üzerine, Kahramanmaraş Valiliği, bıçak taşımayla ilgili tebliğini kaldırdı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ?İlimiz sınırları içerisinde bir sanat veya mesleğin icrası için yerinde kullanılması ve taşınması zorunlu olanların haricindeki, her türlü kesici ve delici aletin kişi üzerinde taşınmasının yasaklandığına dair 2009/2 numaralı tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır? ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber