Sağlık Bakanlığına 2005 yılında naklen atanan müfettiş atamaları iptal edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2010 22:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Ankara 9. İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığında, zorunlu hizmete ilişkin kanun kapsamında, 2005-2006 döneminde diğer kurumlardan nakil yoluyla yapılan müfettiş atamalarının tümünü iptal etti.

Ali M. adlı müfettiş, 2005 yılında çıkarılan 5371 sayılı zorunlu hizmete ilişkin yasanın 8. maddesi uyarınca Sağlık Bakanlığı emrine müfettiş olarak atanması talebiyle yaptığı başvurunun zımnen reddine yönelik işlem ile Sağlık Bakanlığı tarafından aynı yasa kapsamında yapılan müfettiş atamalarının tümünün iptali istemiyle dava açtı.

Ankara 9. İdare Mahkemesi, Sağlık Bakanlığınca 5371 sayılı Kanun kapsamında, diğer kurumlardan nakil yoluyla yapılan müfettiş atamalarının tümünü oy birliğiyle iptal etti.

Mahkemenin kararında, Sağlık Bakanlığına müfettiş olarak atanmak için başvuran müfettişler arasında tercihte bulunulurken hukuk devleti ilkesi gereğince ilgililerin hizmet süresi, sicilleri, kariyer ve liyakat gibi objektif kriterler belirlendikten sonra atama yapılması gerektiği vurgulandı. Kararda, bu konulara yönelik herhangi bir belirleme ve sıralama yapılmadan tesis edilen müfettiş atamalarında hukuka uygunluk bulunmadığı belirtildi.

Kararda, "Bakanlıkça daha önce atanan personel ile bu kadrolara atanmak istemiyle davacı gibi başvuran ve değerlendirilmeye alınmayan personel arasında belirtilen objektif kriterler doğrultusunda yapılacak sıralamaya göre yeniden işlem tesis edilmesi gerektiğine" yer verilerek, "Bu nedenle müfettiş kadrolarına atanan ancak yeterli şartlara haiz olmadığı anlaşılan personelin atamalarının iptal edilmesi gerektiği ortadadır" denildi.

Davacının müfettiş olarak atanıp atanmayacağı konusu Sağlık Bakanlığınca yeniden yapılacak objektif bir değerlendirmeyi gerektirdiğinden davacının atanmaması yolundaki dava konusu işlemde sonucu itibariyle hukuka aykırılık bulunmadığı ifade edilen kararda, davacının müfettiş olarak atanması istemiyle yaptığı başvurunun zımnen reddine yönelik işlemin iptali isteminin de reddediliği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber