Ölü ve emekliler işçi sendikalarında üye gözükmeye devam edecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Ocak 2010 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanlığı'nın her yıl 17 Ocak'ta açıkladığı sendikalı işçi sayısına ilişkin veriler bu yıl açıklanmadı.

Gecikmenin sebebi sendikaların bazı işkollarında yetki kaybetmesinin önüne geçmek. Geçen yıl nisan ayında çıkan ve sendikalı işçi sayısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre belirlenmesini öngören yasa, sendikaları zora soktu. Zaman'ın edindiği bilgiye göre SGK'nın yaptığı çalışma sonucunda 3,2 milyon gözüken sendikalı işçi sayısı 800 bine düştü. Buna göre en az 10 işkolu barajı nedeniyle de 24 sendika toplu görüşme yetkisini kaybediyordu. Yetkisini kaybedecek bu sendikalardan 13'ü Türk-İş'e, 5'i Hak-İş'e, 6'sı ise DİSK'e bağlı.

Sendikalar, bu tablo karşısında hükümet nezdinde yoğun temas trafiği yürüttü. 1998'den bu yana sendikalı işçi verilerini 17 Ocak'ta yayınlayan bakanlık bu sene sayı yayınını geciktirdi. Çünkü yayınlanması halinde verilerin SGK kayıtlarına göre olması yasal zorunluluk. Sendikaları kurtaracak düzenleme için önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek bir torba yasaya madde eklenecek. Bu madde ile sendikalı işçi verilerinin SGK kayıtları esas alınarak belirlenmesi 2012'ye ertelenecek. Düzenlemenin ardından sendikalı işçi sayısı, eskiden olduğu gibi 2 yıl daha Çalışma Bakanlığı verilerine göre açıklanacak. Böylece sendikalar da 2 yıl daha ölmüş üyelerini ve emeklilerini üye göstermeye devam edebilecek. Bu yolla sendikaların yetki kaybetmesi önlenecek.

Gerçek rakamların yayınlanmasının ertelenmesine bağımsız sendikalardan tepki var. Tüm Tekstil-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Erdoğan, "Benim sahte üyem yok. Günahım, ölüleri üye kaydetmemek mi? Çalışma Bakanlığı kendi yaptığı düzenlemeden geri adım attı. Yeniden bile bile sahte üyeleri yayınlayacak. DİSK'e bağlı Tekstil-İş Sendikası'nın 3 bin üyesi var. Ancak kayıtlarda 79 bin olarak yayınlanacak. Öz İplik-İş'in 8 bin üyesi var, 92 bin gözüküyor. Bu yalanı niye devam ettiriyoruz?" dedi. Sistemin mevcut sendikalar lehine tekel oluşturduğunu anlatan Erdoğan, "Biz 42 bağımsız sendika toplu sözleşme yapamıyor. Bağımsız sendikaların baraj ve noter masrafı nedeniyle toplu sözleşme yetkisi alması imkansız. Örneğin ben tekstil işkolunda 60 bin üyeyi bulmadan sözleşme yapamıyorum. Bu kadar üye kaydetmek için 2 milyon lira noter ücreti ödemem gerekiyor. Diğer sendikalar mezar taşlarından üye gösterip sözleşme yapıyor. Bu sistemde yeni sendikanın yaşama şansı yok. Bakana sesleniyorum. Yapılması gereken yüzde 10 barajını kaldırmak." dedi.

Çalışma Bakanlığı, AB'ye sendikalı işçi sayısını yüksek gösterebilmek için sahte üyelere yıllardır göz yumuyor. Gerçek verilerin ortaya çıkması için üye sayılarının SGK kayıtlarına göre tespit edilmesi benimsendi. Ancak bu kez sendikaların yetki sorunu baş gösterdi. Çünkü yasaya göre sendikanın bir işkolunda toplu sözleşme imzalayabilmesi için işçi sayısının en az yüzde 10'unu üye kaydetmesi gerekiyor. Ancak gerçek üye sayılarıyla yüzde 10 barajı yakalanamıyor. Bu durumda çare olarak yeni bir sendikalar yasası yapılarak yüzde 10 barajının yüzde 1'e inmesi benimsendi. Bu düzenleme ile yeni sendikaların kurulmasına toplu görüşme yetkisi almasına imkan veriliyordu. Ancak yasa çıkmadı. Yeni yasal düzenlemeyi yapamayan bakanlık, çareyi mezardaki üyeleri gerçek gibi gösterilmesine razı olmakta buldu.

İSA YAZAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber