Emekli astsubaylar, OYAK'taki hakları için yardım sözü aldı

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 06:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli astsubaylar, OYAK'taki (Ordu Yardımlaşma Kurumu) haklarını almak için başlattıkları hukuk mücadelesini sürdürüyor. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), emekli astsubayların OYAK ve iştiraklerinde istihdam ve yetkili kurullarda temsil edilmemeleri ile haklarının geri verilmediği gerekçesiyle Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.

TEMAD Başkanı emekli Kıdemli Başçavuş Mustafa Erol, haklarının verilmesi için kuvvet komutanları ve Genelkurmay İkinci Başkanı Org. İlker Başbuğ'la görüştüklerini ve yardım sözü aldıklarını söyledi. Erol, girişimlerinin sonuçsuz kalması durumunda, mart veya nisan ayında Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda 10 bin emekli astsubayın katılacağı bir miting yapmayı düşündüklerini belirterek, hükümeti de astsubayların sorunlarına karşı duyarlı olmaya davet etti.

TEMAD, OYAK ve iştiraklerinde astsubayların çalıştırılmadığı, yetkili kurullarda temsil edilmediği ve haklarının verilmediği gerekçesiyle 7 Ekim 2004'te Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. İdare mahkemesi, OYAK Kanunu'na göre kurumun özel hukuk hükümlerine tabi olduğu ve yargılamanın adli yargıda görülmesi gerektiğini belirterek, görevsizlik kararı verdi. Bu kararın ardından hukuk mücadelesine devam etti. Dernek, geçtiğimiz günlerde Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne bir dava daha açtı. Avukatlar Alim Akbay ve İsa Çetin'in dava dilekçesinde, derneğin 60 şube, 35 bin üyesi ve 82 bin emeklisiyle astsubayları temsil ettiği ifade edildi. Dilekçede, TEMAD'ın 14 Haziran 2004 tarihinde astsubayların, kurumda yeterince temsil edilmesi ve haklarının verilmesi istemiyle OYAK'a başvurduğu; ancak kurumdan herhangi bir cevap verilmediği kaydedildi.

Dilekçede, OYAK'ın 40 iştiraki, 17 bine yakın çalışanı ve 216 bin üyesi ile finans, çimento, otomobil grubu, gıda-kimya grubu ve hizmet grubu şirketleri ile yüzlerce trilyon kâr getirisi olan dev bir kuruluş olduğu ifade edildi. OYAK ve iştiraklerinin yetkili kurullarında hiçbir emekli astsubay üyenin bulunmadığı belirtilerek şöyle denildi: ?Astsubaylar kendi paraları ile kurulan bir sosyal güvenlik kuruluşunda ne temsil edilebilmekte ne de çalışabilmektedir. OYAK ve iştiraklerinde 17 bin kişi çalışırken müvekkil dernek üyelerinin bundan istisna tutulması apaçık haksızlık olup, kamu vicdanını da sızlatmaktadır. Durum adalete, hukuka, Anayasa ve hakkaniyete aykırıdır.? Dilekçenin istem bölümünde OYAK Kanunu'nun bazı maddelerinin belli bir grup üyenin, kurumun yetkili kurullarında görev almasını engellediği ifade edilerek, astsubayların kurum ve iştiraklerinin yetkili organlarında temsiline yönelik bir düzenleme isteniyor.

OYAK, öz varlığını öncelikle çalışan subay ve astsubaylardan kesilen aidatlara borçlu. Emekli olanlar isterlerse üyeliklerini devam ettirebiliyor. TSK'da yaklaşık 95 bin civarında astsubay, yedek subaylar hariç 35 bin civarında da subay görev yapıyor. Türkiye'deki emekli astsubay sayısı ise 82 bin civarında. 1984 yılında kurulan derneğin 40 bine yakın üyesi var. TEMAD'ın açtığı dava 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 20 Şubat'ta görülecek.

?Gerekirse AİHM'ye gideriz'

TEMAD Başkanı Mustafa Erol, OYAK konusunda kuvvet komutanları ve Genelkurmay İkinci Başkanı İlker Başbuğ'la görüştüklerini ve destek aldıklarını söyledi. Erol, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker ve Genel Müdür Coşkun Ulusoy'dan da randevu aldıklarını anlattı. Erol, ?Kuvvet komutanlarıyla görüştük. OYAK'ın sermayesinin yüzde 60'ını karşılayan astsubaylar için görev istedik, yardımcı olacaklarını söylediler.? diyor. Astsubayların OYAK'ın yetkili kurullarında görev yapmak için gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu kaydeden Erol, görevdeki astsubayların yüzde 40'a yakınının dört yıllık fakülte mezunu olduğunu hatırlatıyor. Astsubayların OYAK ikramiyelerini de subaylardan yaklaşık yüzde 35 daha az aldıklarını belirten Erol şöyle konuşuyor: ?Hesaplar nasıl yapılıyor bilmiyoruz. Soruyoruz, açıklamıyorlar. Aidatımız karşılığında verilen ücretleri de azalttılar. Halbuki OYAK'ın kârı sürekli yükseliyor, holding her geçen gün büyüyor. Ama bize yapılan ödenti düşüyor. Neden?? Erol, Jandarma Asayiş Vakfı, Mehmetçik Vakfı ile Elele Vakfı'nın yetkili kurullarında da astsubaylara yer verilmediğini dile getiriyor. Ayırımcılık olduğunun altını çizen Erol, mahkemelerden bir sonuç alamamaları durumunda, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götüreceklerini söylüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber