Cumhurbaşkanlığı: İnternet sitelerindeki hakaret içeren yorumlara soruşturma talep edecek

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Ocak 2010 22:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Radikal'in dünkü ?Köşk sanal alemde 10 bekçi Murtaza gücünde' haberiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı açıklaması:

Cumhurbaşkanlığı'nın, bir internet haber portalındaki haberle ilgili olarak sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik yorum yapan kişinin peşine düştüğüne ilişkin haber kamuoyunu yanıltıcı nitelikte haksız iddialar içermektedir.

Habere konu fiil, iddia edilenin aksine, bir yorum veya eleştiri değil, doğrudan Cumhurbaşkanlığı makamının onur ve saygınlığını hedef alan bir saldırıdan ibarettir. Saldırganın sözlerinin bir bölümünün aktarılarak sadece bir eleştiride bulunduğunun ileri sürülmesi kamuoyunu yanlış yönlendirmekte ve habere konu davayı da etkilemeyi amaçladığı izlenimini vermektedir. Saldırganın hakaret oluşturan sözlerinin sadece bir bölümünün muhabire aktarılmasının da, hakkında dava açılan haber portalı sorumlusunun fiilinin bilincinde olduğunu ortaya koymaktadır.

Diğer taraftan, yurtdışında olduğu belirtilen saldırganın benzer başka fiilleri bulunduğu gibi adı geçen haber portalının da uzun bir süre yorum ve eleştiri ile hiçbir ilgisi bulunmayan mesajların denetimi konusunda gerekli özeni göstermedii ve açıkça hakaret suçunu oluşturan fiillerin işlenmesine imkân sağlayan bir zemin hazırladığı anlaşılmıştır.

Yayıncılıkla ve habercilikle hiçbir ilgisi bulunmayan ve hakaret içeren seviyesiz sözlerin ?yorum/eleştiri? gibi saygıdeğer kavramların arkasına saklanarak himaye edilmeye çalışılması kabul edilemez.

Bu sebeple, ?bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte? insatta bulunma fiili, Türk Ceza Kanunu'nun ?Şerefe Karşı Suçlar? başlığı altında ?hakaret? suçu olarak düzenlenmiş ve fiilin belirlenen kişilere karşı ve belli yollarla işlenmesi ağırlaştırıcı sebep sayılmıştır.

Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu ise, Türk Ceza Kanunu'nun ?Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar? başlıklı bölümünde ayrıca düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanı'nın bizatihi şahsının değil, devletin saygınlığı ve itibarının korunması amacıyla böyle bir ayrı düzenleme yapılmasının sonucu olarak, bu suçtan dolayı soruşturma yapılması ve dava açılabilmesi için şikâyete de gerek bulunmamaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın düşünce ve ifade hürriyetine büyük önem verdiği, basın hürriyetinin korunmasına sık sık vurgu yaptığı ve basın yayın organlarının kamuoyunu bilgilendirme görevlerini yerine getirmelerinin önündeki bütün engellerin kaldırılması için bulunduğu her mevkide çok güçlü destek verdiği kamuoyumuzca da bilinmektedir.

Sabırlı ve hoşgörülü bir mizaca sahip olan sayın Cumhurbaşkanımızın kendilerine yöneltilen ağır eleştirileri de anlayışla karşıladıkları, yine bazı köşe yazarlarımızca da haklı olarak ifade edilmektedir.

Ancak bu gerçek, devletin başı olan ve bu sıfatla Türk Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanı'na hakaret edilmesine göz yumulmasını gerektirmediği gibi, ilgili kurumların devletin saygınlığının korunması amacıyla görevlerini yerine getirme zorunluğunu da kaldırmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber