Zehirlenmek istemiyorsanız sigara içmeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2010 16:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genellikle lodoslu havalarda sobadan sızan karbonmonoksit gazı (CO) zehirlenmeleri can kayıplarına neden olurken uzmanlar, sigara içenlerin de büyük risk altında olduğunu ifade ediyor.

Bursa Gemlik Muammer Ağım Devlet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Hülya Karaaslan, zehirlenmeden korunmak için sigara içmenin bırakılması gerektiğini belirterek, "Çünkü sigara içenler karbon monoksit zehirlenmesine daha hassastırlar, yaşam alanlarında etkili bir hava dolaşımı sağlanmalı." dedi.

Ev içerisinde gaz sobaları ve ısıtıcıları kullanılmamasını tavsiye eden Uzm. Dr. Karaaslan, ev içerisinde kömür yakılmaması gerektiğini dile getirdi. Özellikle lodoslu havalarda yapılan tüm uyarılara rağmen can kayıplarına sebep olan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinde vatandaşların dikkatli olmasını isteyen Karaaslan, zehirlenmelere karşı alınacak bazı tedbirleri şöyle sıraladı:

"Garaj içerisinde çalışan arabaların içinde ve yakınında durulmamalı, ağır tarfikte ve özelliklede tünellerde araba camları kapalı halde tutulmalı, petrol ürünleriyle çalışan cihazların pil yada elektrik ile çalışan cihazlara ile değiştirilmeli, havalanması kötü olan yerlerde petrol ürünleri ile çalışan cihazların kullanımını yasaklanmalı, çalışanların karbon monoksit zehirlenmesi oluşturan kaynaklar ve durumlar hakkında eğitilmeli ve iş yerlerine karbon monoksit dedektörlerinin yerleştirilmesi gerekmektedir. Ölümle sonuçlanan kaza ve intihar zehirlenmeleri içinde karbonmonoksit gazı ön sırayı almaktadır. Kömür ve diğer karbonlu maddelerin tam yanmamasından,motor egzoslarından ve daha az olarak ısıtma ve aydınlatmada kullanılan doğal gazlardan açığa çıkan CO, hızlı bir şekilde atmosfere yayılır. Özellikle büyük şehirlerde atmosferdeki CO oranı günlük değişimler gösterir.Hava kirliliğine karşı verilen uğraş CO oranının azalmasına yöneliktir. CO ile kaza sonucu akut zehirlenme olguları çoğu kez gazla çalışan ısıtma ve aydınlatma aygıtlarının kaçak yapması,yatak odası,banyo gibi kapalı yerlerde soba ve mangal yakılması ya da kapalı yerlerde egzos dumanlarından olur.Ayrıca çabuk alev aldığından mutfak,banyo ve laboratuar gibi yerlerde CO gazından ileri gelen patlama ve yangınlara da rastlanır."

Karbonmonoksit gazının renksiz ve kokusuz bir gaz olduğunu belirten Uzm. Dr. Hülya Karaaslan, karbonmonoksitin vücutta oksijenin tutulması, taşınması ve kullanımını bozduğunu söyledi. Yorgunluk, sıkıntı, halsizlik, kusma, ruhi değişiklikler, his kaybı, kas tonusu (kasılma gücü) bozuklukları olduğunu kaydeden Dr. Karaaslan, solunum bozukluğunun da zehirlenme belirtisi olabileceğini vurguladı. Zehirlendiği belirlenen bir kişinin hemen temiz havaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Karaaslan, zehirlenen kişinin vakit geçirilmeden hastaneye kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber