SBS'de veliler ne düşünüyor?

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Şubat 2010 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Nuran ÇAKMAKÇI

Üç yıl önce sınavların yayılarak öğrencilerin strese girmesinin önlenmesi amacıyla uygulanmaya başlayan Seviye Belirleme Sınavı (SBS), şimdi özel okullara girecek öğrencileri de seçecek. Bazı veliler bundan memnun. Çocuğunu özel okullara gönderecek olanlardan bazıları ise mutsuz. Kendini özel okulların ayrı sınavına göre ayarlayan ilköğretim 6 ve 7'deki sınavları önemsemeyen aileler telaş içinde.

Çocuklarını bu yıl sınava sokacak velilere düşüncelerini sorduk. İşte onlardan bazıları:

Niye üç sınav yapılıyor

- Çiğdem Beşer - Ayrı sınav olsa daha iyi olur. Çünkü çocuğumun iki ayrı şansı olacaktı. İlköğretim 6'ncı sınıftaki çocuğum ilk yıl SBS'de 493.5 puan aldı. Daha sonraki sınavda, sınava iki gün kala dizanteri oldu, o halde girdi. Puanı 470'e düştü. Bunu görünce iki ayrı sınav olursa en azından şansımız artacak, belki ikiye katlanacak. Madem Milli Eğitim Bakanlığı sınavın çocuklarda stres yaratacağını düşünüyor, niye üç seneye, üç ayrı sınav koydu? Önce onu soruyorum.

Ergenlik yetmiyor üstüne sınav stresi

- Meral Veziroğlu - Başarılı çocuk her yerde başarılıdır. Bu kaygıyı takılmak, çocuğuma yaşatmak istemiyorum. Ancak zaman zaman kafamda soru işaretleri var. Zaten çocuk üç yıl SBS'ye giriyor. Emek harcanıyor, bir sınava daha girse ne olacak? Birinde heyecanlanıp ufacık aksilikten gelen kayıplar, diğer sınavda telafi edilebilir. Ama, SBS ile ilgili, özellikle okul notları konusunda kaygılarımız var. Acaba, bu notlar herkesin ortalaması yüksek olsun diye verilenlerden mi oluşuyor? Önce eğitimciler bu konuyu masaya yatırıp enine boyuna düşünüp tartışsın. Tam sınav dönemleri onların ergenlik dönemine denk geliyor. Çok farklı etkilenme alanları var.

Ayrı sınava girenin şansı daha yüksek

- Dilek Türkmen - Eğer çocuk 8'nci sınıftan önceki sınavlardan birinde istediği puana ulaşamamışsa, 8'nci sınıfa gelmeden hedefini küçültmek zorunda kalıyor. Yani ilköğretim 6'ncı sınıfın sonunda (önünde daha iki yıl olduğu halde) Galatasaray Lisesi'ni hayal edemeyeceğini anlıyor. Bu nedenle veliler özel okula yöneliyor. Çünkü çocuğu hiç değilse yabancı dil eğitimi alsın istiyor. Ayrı sınava girenlerin şansı daha yüksek.

Dershanelere bağımlı kaldık

- Ferah Silsüpür - Tek sınavla öğrenci alınması daha doğru. Çocuklara daha fazla stres yaşatılmamalı. Belki soru çeşidine göre belirleyici bazı sorular olabilir. O soruları doğru yapanlar arasında eleme olabilir. Tabii üç sınav da stres. Biz dershanelere bağımlı kaldık.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber