Yozgatlılar da kentin eski adı 'Bozok'u istiyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 09 Şubat 2010 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uğur BECERİKLİ

Demokratik açılımla gelen yerleşim yerlerine eski isimlerinin geri verilmesi yönündeki taleplere Yozgatlılar da katıldı. Yozgatlılar da kentin 1071'den 1926'ya kadar kullanılan Bozok ismini geri istiyor. Tunceli'nin adının yeniden Dersim, Güroymak'ın Norşin'e dönmesi konusundaki tartışmalar Yozgatlılar'ı da harekete geçirdi. Yozgatlılar da şehrin tarihi adının Bozok olduğunu belirtiyor ve yeniden tarihi isimlerine dönmek istiyor. Şehrin spor kulübü, stadyumu, üniversitesi, çok sayıda özel sektöre ait tesis, okul, cadde ve sokağında hala bu isim kullanılmaya devam ediyor. Yozgatlı Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mahmut Koç, üye 84 derneğin bu talebini siyasilere ilettiklerini söyledi. Koç, "Geçmişte de günümüzde de zaman zaman bize siyasiler tarafından söz verildi. Biz bu konunun siyasi olarak ya da 'açılım' gibi konularla birlikte ele alınmasından yana değiliz. 4 bin üyeye sahip 84 derneğin, Yozgatlılar adına talebi olarak ele almalılar" dedi. Meclis'te Yozgat'ı temsil eden milletvekillerinin görüşleri ise şöyle:

MEHMET ÇİÇEK (AK PARTİ): Şehrin adının Yozgat olarak değiştirilme gerekçesi ikna edici değil. Açılım gibi hassas bir konu tartışılırken, konunun çok üzerine gitmedik ama insanımız Yozgat ismini benimsemedi. Şehrin adı Bozok olmalı. Şimdilik sadece talepleri değerlendiriyoruz.

OSMAN COŞKUN (AK PARTİ): Yozgatlı Dernekler Federasyonu 23 Haziran'ı Dünya Yozgatlılar günü yapmak istiyor. Bu yıl 23 Haziran'da Cumhurbaşkanımızı da ağırlamak istiyoruz. 23 Haziran'a Bozok olarak girmek hepimizi mutlu eder.

MEHMET EKİCİ (MHP): Bozok olarak değiştirilmesi ve tarihi isminin verilmesinde hiçbir mahzur yok. Bu şehirde yaşayanlar Bozok ismini istiyor. Bin yıl sonra neden değiştirildi hala anlayamadık ama yeniden tarihi ismine kavuşturulmalı.

MEHMET YAŞAR ÖZTÜRK (TP): Yozgatlılar istiyorsa değiştirilmesine karşı olunmamalı. Önemli olan vatandaşın ne istediği. Bu şehrin adı Bozok olmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber