'İlk 1000'e katsayı uygulanmaması' düzenlemesine vize çıktı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Şubat 2010 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

?Baro bu işlere karışır'

Danıştay'ın katsayıyla ilgili son kararında YÖK'ün katsayı düzenlemesi yapmaya yetkisi olduğu, ama bu yetkinin ?mutlak ve sınırsız olmadığı' belirtildi. Karara göre farklı katsayı uygulamasının hukuka uygunluğu yargı kararlarıyla kabul edilmiş durumda. YÖK ise katsayı değişiklikleri konusunda mahkemeye gerekli bilimsel kanıtları getiremedi.

Danıştay 8. Dairesi'nin kararında, İstanbul Barosu'nun dava açma yetkisi bulunduğu da örnek kararlarla uzun uzun anlatıldı. YÖK; ilk kararın ardından İstanbul Barosu'nun katsayıya ilişkin olarak itirazda bulunamayacağını savunuyordu.

Kararda göze çarpan satırlar:

YÖK'ün yetkisi sınırsız değil: YÖK'ün katsayıların belirlenmesi yetkisini kullanımı mutlak ve sınırsız değildir. Önceki uygulamayı kaldıran ve yeni bir uygulama getiren düzenlemenin hukuken geçerli sebeplere dayanması gereği tartışmasızdır.

Bilimsel kanıt gelmedi: İdarenin takdir yetkisinin hukuki denetiminin yapılabilmesi için YÖK'ün 1998 yılında aldığı farklı katsayı uygulamasına ilişkin düzenleme sonrası yargı kararlarıyla hukuka uygun olduğu kabul edilmiş ve uygulanmakta olan katsayının 0.8 - 0.3 / 0.15 - 0.13 olarak değiştirilmesinin nedenleri 7 Ocak 2010 günlü ara kararımızla sorulmasına karşın, YÖK'ün bilimsel ve hukuken kabul edilebilir bir açıklama yapmamış olduğu görülmüştür.

Mesleki eğitimi işlevsiz kılar: Farklı katsayı uygulanmasının eşitsizliğe neden olmayacağı, aksine bir yorumun mesleki-teknik öğretimi işlevsiz kılacağı, genel liselerin aleyhine bir durumun gerçekleşmesine neden olacağı belirlenmiştir.

Hülle iması: YÖK'ün savunması farklı katsayı uygulamasını kaldıran düzenlemeye yönelik olarak açılan davalarda verilen savunmalarını tekrar eder niteliktedir. Bu şekilde katsayı farkının olmaması ya da olacaksa da aşılabilir bir niteliğinin bulunmasına yönelik olan bir amacın, Danıştay kararlarına uygun olmadığı açıktır.

İlk 1000'e vize: Danıştay, YÖK'ün ilk 1000 öğrenciye katsayı uygulanmayacağına ilişkin kararının yürütmesini ise oy çokluğuyla durdurmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber