Öğretim üyesinin atılmasına oturma eylemli protesto

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Şubat 2010 15:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Doç.Dr.Ahmet İnan, televizsyon kanalında üniversite yönetimin haksız zan altında bırakıp küçük düşürücü konuşmalar yaptığı gerekçesiyle görevine son verildi. İnan'ın atılması üzerine öğretim üyeleri ile sivil toplum örgütleri üniversitede oturma eylemi yaptı.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Doç.Dr.Ahmet İnan, yerel yayın yapan Gün TV'de 18 Eylül 2009 tarihindeki bir programda yaptığı konuşması nedeniyle hakkında Üniversite Disiplin Kurulu tarafından soruşturma açıldı. Soruşturma komisyonu hazırladığı raporda, İnan'ın, "DÜ yöneticilerine ve bazı öğretim üyelerine yıpratıcı, küçük düşürücü beyanlarla üniversite yönetimini haksız zan ve töhmet altında bırakan ifadeler kullandığını" belirterek, 1 yıl boyunca "kademe ilerlemesinin durdurulması" cezasının uygulanmasını istedi. İnan'ın bu cezadan önce yine "kademe ilerlemesinin durdurulması" cezası aldığının görülmesi ile Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin "Disiplin suçunun tekerrürü" başlıklı 15'inci maddesine göre "Bir derece ağır ceza uygulanması" hükmü gereğince "Görevden çekilmiş sayılma" cezası ile cezalandırılması istenildi. Soruşturma Komisyonu'nun bu kararı Disiplin Kurulu tarafından oy birliği ile karar altına alınarak Doç.Dr.İnan'ın üniversitedeki görevine son verildi. İlahiyatçı Dç.Dr.İnan ile ilgili karar son olarak Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç tarafından imzalanarak yürürlüğe konuldu.

Kendisine verilen cezaya ilişkin YÖK'e itirazda bulunan Doç.Dr.İnan, YÖK'ün kararı beklenilmeden üniversiteden atılmakla birlikte tüm özlük haklarından men edilip, Şubat ayındaki maaşını da alamayacağını söyledi. İnan, cezaya gerekçe olan konuşmasına değinerek, "Programda Osmanlı dönemindeki eşkıyalıktan söz ettim ve konuyu gönümüzde bürokrasi, hukuk ve çeşitli yerlerdeki eşkıyaların hakimiyeti ile bağlantısını kurdum. Eşkıyaların günümüzde şehre hakim olduğunu ve tüm kurumlarda etkin olduğunu söyledim. Yine hukuksuzluğun önüne geçebilmek için şehir eşkıyalarının önüne geçilmesi gerektiğini söyledim. Konuşmamda üniversiteyle ilgili tek bir cümle dahi söylemedim.Üniversite yönetim söylediklerimi kendi üzerlerine almış"dedi.

Doç.Dr.İnan, Disiplin Kurulu kararının iptali için İdare mahkemesine hem yürütmenin durdurulması hemde iptal için dava açtığını söyledi.

Dicle Üniveristesi Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğretim görevlileri ile Eğitim-Sen Diyarbakır şubesi üyesi yaklaşık 150 kişi İnan'ın görevden alınamasına tepki gösterdi.

Eğitim-Sen üyesi Mahmut Toğrul, Doç. Dr. İnan'ın görevden alınmasını yargısız infaz olduğunu söyledi. Toğrul, "Bu yargısız infaz adeta 12 Eylül darbesindeki 1402'likler olarak da bilinen öğretim üyelerinin üniversiteden atılması dönemini hatırlatıyor. Türkiye'de bir ilk yaşanmaktadır. Rektör Prof. Dr Ayşegül Jale Saraç, hukuk tanımaz bir şekilde kanun ve yönetmelikleri hiçe sayarak kendisi gibi düşünmeyenlere hayat hakkı tanımamaktadır. Mahkemelerce geçersiz sayılacağı kesin olan, üniversiteden atma kararının iptal edilerek görevine iade edilmesini istiyoruz" dedi.

2007 genel seçimlerde görevinden istifa ederek kapatılan DTP'den Adıyaman milletvekili adayı olan Doç. Dr. İnan'ın görevden alınmasına tepki gösteren öğretim görevlileri açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eyleminde bulunup, kararı alkışlarla protesto etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber