Danıştay, ders kitaplarında denetimi kaldıran yönetmeliğin yürürlüğünü durdurdu

Haber Giriş : 09 Şubat 2005 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı`nın ders kitaplarının hazırlanması ve yardımcı ders kitapları üzerinde denetimi kaldıran yönetmeliğinin yürütmesini ``Milli Eğitim Temel Yasası`na aykırılık`` görüşüyle durdurdu.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Sendika Genel Merkezi`nde düzenlediği basın toplantısıyla MEB Ders Kitapları Yönetmeliği`nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına için açtıkları davada Danıştay İdari Daireler Genel Kurulu`nun verdiği ara kararı açıkladı. Yönetmeliğin 5/b, 6/a-e, 12/b ve 31/a iptali için açtıkları davanın Danıştay 8`nci Dairesi`nce reddedildiğini anımsatan Dinçer, kararı temyiz etmeleri üzerine Danıştay İdari Daireler Genel Kurulu`nun sendika lehine karar verdiğini söyledi. Dinçer, Danıştay`ın yönetmeliğin 5/b, 6/a-e ve 31/a maddelerinin bentlerinin yürütmesini durdurduğunu açıkladı.

DANIŞTAY: YÖNETMELİK YASAYA AYKIRI
MEB`in temyiz yolunun da kapalı olduğu Danıştay İdari Daireler Genel Kurulu`nun verdiği karara göre, ders kitaplarının kimler tarafından hazırlanacağına ilişkin yönetmeliğin 5/a ve 6/a-e maddelerinde Milli Eğitim Temel Yasası`na aykırılık bulunuyor. Danıştay, Yasa`da, MEB`in ders kitaplarını ``kişilere ve kuracağı komisyonlara veya yarışma düzenleyerek`` hazırlatacağı, ``özel kesimce hazırlananlar veya imal edilenler arasından`` seçeceği veya tavsiye edeceğinin belirtildiğini anımsatan Danıştay, yönetmelikteki düzenlemenin yarışma yöntemiyle ve özel yayınevlerinin ders kitabı hazırlanmasında sınırlamalar getirilerek yasaya aykırılık oluşturulduğunu kaydetti. ``Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılacak ders kitabı hazırlanması ile ilgili yarışmalara belli koşulları taşıyan yayınevlerinin girebileceği, özel kesimce hazırlanan kitapları ancak belli koşulları taşıyan yayınevlerinin basabileceği hükme bağlanmıştır. Bu hali ile yönetmelik, Yasa`da yer alan yetkiyi, belli koşulları taşıyan `yayınevleri` ile sınırlamaktadır`` belirlemesinde bulunarak, 5/b ve 6/a-e maddelerinin yürütmesini durdurdu.

YARDIMCI DERS KİTAPLARINDA DENETİMSİZLİK DE DURDURULDU
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Sendika`nın yürütmesinin durdurulmasını istediği 31/a fıkrasının da yürütmesini durdurdu. Yönetmeliğin 31`nci maddesinin a fıkrasında ``bilimsel yayın ve araştırma işlevi bulunan resmi kurum ve kuruluşların eğitim-öğretim programlarını destekleyici yayınları``nın MEB denetiminden çıkarılmasının Milli Eğitimin temel amaçlarıyla çeliştiğini tespit eden Danıştay, ``Anılan madde ile getirilen düzenlemenin ders kitapları dışındaki kitaplar ile eğitim araçlarının okullarda kullanılmadan önce yasayla getirilen denetim ve gözetimin dışında tutulması, herhangi bir değerlendirme veya seçime gerek görülmeden okullarda kullanılabilmesi, Milli Eğitimin temel amaçları yönünden hizmet gereklerine aykırıdır`` dedi.

Eğitim-Sen`in, yönetmeliğin ders kitaplarının incelenmesine ilişkin süreçte kararın Talim ve Terbiye Kurulu üyelerince verilmesine karşın sorumlunun kitap inceleme komisyonu üyelerine olması yönündeki 12`nci maddesine itirazı ise Danıştay İdari Daireler Genel Kurulu`nca reddedildi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, sendika olarak açtıkları davada AKP iktidarına ve Milli Eğitim Bakanlığı`na yargının bir hukuk dersi daha verdiğini belirterek, ``Buradan iktidara sesleniyoruz; yargı kurallarını uygula`` dedi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber