'Aile boyu dayak'ta polise disiplin cezası

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 14 Şubat 2010 11:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

YURDAGÜL ŞİMŞEK

ANKARA- İstanbul Beyoğlu'nda yaşanan ve kamuoyuna ?aile boyu dayak' olarak yansıyan olayla ilgili olarak önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul İl Polis Disiplin Kurulu dört polis hakkında ?altı ay kısa süreli durdurma' cezası verilmesini kararlaştırdı.

Kurul, altı polis hakkında disiplin soruşturmasını tamamladı. Polis memurlarından Musa Tuncay, Abdullah Gökçeli, Eren Koska ve Engin Usta hakkında Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü gereğince ?16 ay süreli durdurma' istendi. Daha sonra ?iyi sicil'leri dikkate alınarak dört palise ceza altı ay kısa süreli durdurma cezası verildi. Olayla ilgili adli soruşturma da sürüyor.

Cezanın, polislerin ?hizmet içinde resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulundukları' gerekçesiyle verildiği öğrenildi.

Ancak TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, bu cezayı yeterli görmedi. Üskül'e göre benzer olayların tekrarlanmaması için soruşturma kapsamına ?olayı gizleyen' emniyet amirleri de alınmalıydı.

?Sistem kendi kendini koruyor'

Eşi ve iki oğluyla 30 Ekim 2008 günü Beyoğlu'nda taksiye binen Mehmet Şah Araş, bu sırada yolu kapatan çöp kamyonunun kaldırılması için yardım istediği polisten ailece dayak yediklerini söyleyerek şikâyetçi oldu.

Araş ailesinin yaşadıkları iki kez Radikal'e yansıdı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül konuyu takibe aldı. İçişleri ve Valilik arasında gidip gelen yazılara ve bizzat kendisinin yaptığı görüşmelere rağmen konunun aydınlığa kavuşturulamamasına tepki gösteren Üskül, Radikal'e ?Bir tuhaflık var bu işte. Neden tespit edilemiyor bu kişiler, anlayabilmiş değilim. Kendi kendini koruyor mekanizma? demişti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun raporunda ise ?Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde şahısların polis araçlarına bindirilerek sorgulanmalarının hatta cezalandırılmalarının tercih edildiği endişesi ve kanaati uyanmıştır? denilmişti.

Üskül: Amir soruşturulmalı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül Radikal'e yaptığı açıklamada, polislere ceza verilmesinin ?önemli' olduğunu ancak yeterli olmayacağını söyledi.

Olayın yaşandığı dönem Beyoğlu Emniyet Müdürü ile görüştüklerini vurgulayan Üskül, şöyle konuştu:

?Emniyet müdürü ısrarla olayı kimin gerçekleştirdiğini tespit edemediğini söylüyordu. Bu bizim için hiç inandırıcı olmamıştı. Şimdi idarenin yaptığı soruşturmanın sonucunda bu kişiler ceza almış ise herhalde o emniyet müdürüne de birkaç soru sormak gerekir. Neden gizlemeye, üstünü örtmeye çalıştı? Bu tür olaylarda amirlerin etkisizliği soruşturulmazsa olayların tekrarlanması kaçınılmaz hale gelir. Mutlak surette emniyet müdürü de soruşturulmalıydı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber