Tacizle suçlanan Roma Büyükelçisi merkeze çekildi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Şubat 2010 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Roma Büyükelçiliği'nde iki kadın diplomata tacizde bulunduğu iddia edilen Roma Büyükelçisi Ali Yakıtal'la ilgili soruşturmayı tamamlayan Teftiş Kurulu, Yakıtal'ın Roma'daki görevine son verilmesini önerdi. Büyükelçiyi merkeze çeken Dışişleri, Yakıtal'ın henüz suçlu bulunmadığını, işlemin ?soruşturmanın selameti' amacıyla gerçekleştiğini kaydetti.

Erdoğan'ın danışmanıydı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bir dönem Dışişleri Başdanışmanlığı'nı da yapan Ali Yakıtal, ekim ayında yayımlanan kararname ile Roma Büyükelçisi olarak atanmıştı. Kısa bir süre önce Roma Büyü-kelçiliği müsteşarı O.T. tarafından kendisine ?cinsel tacizde bulunmakla' suçlanan Yakıtal, ?Beni tanıyan tanır, bilen bilir? diyerek suçlamadan aklanacağını iddia etmişti. Taciz iddialarını araştıran Dışişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu, Roma'daki müsteşar O.T.'nin yanı sıra tüm personelle bire bir görüşmeler yaparak Yakıtal'la ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı. Yakıtal'ı ?suçlu' bulup, merkeze dönmesini isteyen soruşturma raporu da Dışişleri Bakanlığı yönetimince işleme konuldu.

Hakkındaki iddialar soruşturulurken Ankara'ya çağrılan Yakıtal, soruşturma raporunun tamamlanmasının ardından Roma'ya kişisel eşyalarını toplamaya gitti. Hakkındaki karar gereğince merkeze atanacak olan Yakıtal'ın, emeklilik dönemi de geldiğinden, Ankara'da aktif olarak çalışmadan emekliye ayrılacağı kaydedildi.

Konuyla ilgili sorular üzerine yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin ise, medyanın Büyükelçi Yakıtal'la ilgili bilgileri kamuoyuna yansıtma biçiminden yakındı.

Basının tavrına eleştiri

Özügergin, ?Büyükelçi Yakıtal'ın ?soruşturma sonucunda suçlu bulunduğuna ilişkin bilgiler' gerçeği yansıtmamaktadır. Zira ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülmekte olan bu süreç tüm yönleriyle devam etmektedir. Soruşturmanın selameti bakımından sayın Büyükelçinin merkez görevine atanmasına ilişkin işlemler başlatılmıştır? dedi.

Özügergin, bu süreçte bakanlığın tüm görevlilerinin kişilik haklarının korunmasına bakanlıkça özen gösterildiğine vurgu yaparken, ?Aynı duyarlılığın basın yayın organlarınca da gösterilmesini bekliyoruz? ifadesini kullandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber