Sigara yasağına uyulmasını isteyen memurun başına gelmeyen kalmadı

Haber Giriş : 10 Şubat 2005 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanıyor. Tiryakilerin sigarayı bırakmaları için ödüllü kampanyalar düzenleniyor.

Bu tür sosyal faaliyetlere devlet de yasal düzenlemelerle destek veriyor. Bu amaçla, kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında sigara içilmesi yasaklandı. 4207 Sayılı Yasa'ya uymayanlara ise önemli miktarlarda para cezalarının uygulanması öngörüldü. Ancak bu cezaları pek uygulamayan yöneticiler, haklarını arayan memura ise ceza üstüne ceza yağdırdı. Cezalar mahkeme tarafından iptal edilince sevinen memur bu defa da kademe durdurma, maaş kesme ve sürgün cezaları ile karşı karşıya kaldı.

İstanbul Defterdarlığı'nda görevli Şenol Satıcı isimli memur tam yedi yıldır çalıştığı ortamda sigara yasağının uygulanması için mücadele veriyor. Astım hastası olduğu için sigaradan etkilenen Satıcı, yedi yıl içinde bütün amirlerine başvurarak devletin koyduğu yasağın uygulanmasını istedi. Amirlerinden destek yerine azar işiten Satıcı'nın başı, sürgün niteliğindeki tayinlerle derde girdi. Basına demeç verdiği için hakkında soruşturma açılan Satıcı, hukuksuzluğa isyan ediyor.

Yasa, kamu kurumlarında kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklıyor. Ancak bu yasaya resmi kurumlarda pek uyulmadığı gibi şimdiye kadar kesilmiş herhangi bir ceza da yok. Sigara içmeyenler büyük bir rahatsızlık duysa da ya amirleri de içtiğinden, ya da huzursuzluk çıkarmak istemediklerinden sessiz kalıyorlar. 1997 yılında sigara içilmesine karşı mücadele başlatan astım hastası Satıcı'nın ise bu süreçte başına gelmeyen kalmadı. Satıcı, 1997 yılında büroda sigara içen amirine, ?Lütfen sigara içmeyin. Astım hastasıyım.? dedi ve bir hafta sonra görev yeri değiştirildi. Atamaya mahkeme yoluyla itiraz eden Satıcı görevine döndü. Bu kez ?sicilin bozuk' denilerek bir yıl kademe durdurma cezası aldı. Buna da itiraz etti ve mahkeme, kararı iptal etti. Mücadelesinde yalnız kaldığını söyleyen Satıcı, yasanın uygulanması için amirlerinden destek beklerken, azar işittiğini anlatıyor. Birinci sürgünden mahkeme yoluyla kurtulan Satıcı, bir süre sonra yeni bir tayinle karşılaşıyor. Atamanın iptali için yine mahkemeye giden Satıcı, yürütmeyi durdurma kararı alıyor.

Usulsüz atamalar dışında maaş kesintisi ve kademe durduma cezaları da alan Satıcı, bu süre içinde sağlık sorunlarının da arttığını söylüyor. Üniversite hastanelerinden ?sigara içilmeyen ortamlarda çalışması gerekir? raporu alan Satıcı, şimdiye kadar böyle bir ortam bulamamış.

Satıcı'nın uğradığı son haksızlık ise çalışma arkadaşlarının yanında bir komisyon başkanı tarafından yumruklu saldırıya uğramak. Sigara içtiği sırada uyardığı komisyon başkanının bu tavrına karşı soruşturma açılmasını isteyen Satıcı'yı kimse dikkate almamış. Yine yargıya başvurmuş ve halen suç duyurusunun sonucunu bekliyor. Şimdiye kadar uğradığı haksızlıklara karşı Maliye Bakanlığı aleyhine açtığı 10 milyar liralık tazminat davası da İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nde devam ediyor.

Yedi yıllık mücadelesinde yalnız kalan Şenol Satıcı kararlı ancak sigara içmediği halde sessiz kalan memurlara sitem ediyor: ?Destekleselerdi gidişat çok daha farklı olurdu.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber