Tükiye'de her 65 kişiden birinin silahı var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2010 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye'de ortalama her 65 kişiden birinin silahı olduğunu ve silah sayısının son 10 yılda 10 kat arttığını bildirdi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin silaha sahip olma sıralamasında dünyada 20. sırada yer aldığı ve halen Türkiye'de 2,5 milyonun üzerinde ruhsatlı silah bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, istatistiksel verilere göre bireysel silahlanmada ilk sırayı mesleği gereği risk alanlar, ikinci sırayı bireysel korunma, üçüncü sırayı yeterli gerekçe göstermeden ''evde bulunsun'' isteğiyle silah edinenlerin, dördüncü sırayı da merak, hobi, anı gerekçesiyle silah edinenlerin oluşturduğu kaydedildi.

Cinayetlerin yarısının ateşli silahla gerçekleştirildiği ve her yıl yaklaşık 3 bin kişinin silahla ölüp, 12 bin kişinin de yaralandığı ifade edilen açıklamada, aile içi şiddet ve eş öldürmeyle sonuçlanan olayların da yüzde 35-40'ında silah kullanıldığı ifade edildi.

Açıklamada, silah kullanımına bağlı suç ve şiddet olaylarının arttığının bilinmesine karşın yeni hazırlanan yasa taslağının silahlanmayı kolaylaştırmayı amaçladığı, yasa taslağının bu haliyle yasalaştığı takdirde silah kullanımının ve buna bağlı şiddet olaylarında daha da artış olacağı öne sürüldü.

Bireysel silahlanmanın önlenmesi için gerekli çalışmaların biran evvel yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Türkiye'de ortalama her 65 kişiden birinin silahı var. Silah sayısı son 10 yılda 10 kat arttı. Nihai hedef asker, polis ve güvenlik elemanları dışında hiç kimsenin silah taşımaması olmalıdır. Silahlanmayı kolaylaştıran tüm değişikliklerden vazgeçilmeli, silah bulundurma yaşı, silah edinecek meslek grupları, silah edinmenin gerekçeleri olabildiğince daraltılmalıdır. Taşıma ruhsatları kısıtlanmalı, yasal düzenlemelerle silah edinmek ve bulundurmak zorlaştırılmalıdır. Medya, şiddeti özendiren ve teşvik eden yayınlara izin vermemeli ve bu konuda sorumlu davranmalıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber