Bireysel emekliliğe yeni vergi avantajı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Şubat 2010 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

AYFER YILDIZ

Bireysel emeklilik üyelerinin 3'te birinin vergi avantajını kullandığı ortaya çıkınca, daha çok kişinin bu avantajdan yararlanmasıyla sisteme ilginin artacağını düşünen şirketler harekete geçti

Hazine ve emeklilik şirketlerinin oluşturduğu komisyonun yaptığı çalışmaya göre, bireysel emeklilik üyelerinin vergi avantajı için ayrı bir hesap oluşturulacak. Bu ikinci hesapta vergi avantajından gelen paralar değerlendirilecek.

Maliye'den yanıt bekleniyor

Yeni uygulama, Maliye Bakanlığı'na sunuldu. Sektörde ?doğrudan vergi teşviği' olarak adlandırılan sistemle ilgili Maliye'nin görüşü bekleniyor.

Mevcut uygulamada kişiler, bireysel emeklilik sistemine yaptıkları ödemelerin makbuzlarını çalıştıkları kuruma veriyor ve bunlar gelir vergisinden düşülüyor. Örneğin, yüzde 25'lik gelir vergisi diliminde bulunan bir kişinin her ay 100 lira ödediği düşünüldüğünde, bu kişi 25 liralık vergi avantajından yararlanıyor. Hesaba geçen bu para bordrolarda görünmüyor.

Maaşa karışıyor. Hazine ile emeklilik şirketlerinin yaptığı çalışmaya göre, bireysel emeklilik hesabının yanı sıra bu vergi avantajı için de bir hesap açılacak. Vergi avantajı da kişilerin hesaplarında ayrıca birikecek. Ancak, vergi avantajı için biriken parayı hak etmek için sistemde 5 yıl kalma şartı aranacak. Böylece, kişilerin sistemde daha uzun kalmasının sağlanması hedefleniyor.

?Sisteme ilgi artacak'

Bireysel emekliliğe üye olan 2 milyonu aşkın kişinin 3'te birinin vergi avantajını kullandığını hatırlatan Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, doğrudan teşvik sistemiyle, vergi teşviğinden herkesin yararlanabileceğini böylece, sisteme ilginin artmasını beklediklerini söyledi.

Türkölmez, kişilerin vergi avantajında biriken parayı hak etmeleri için sistemde 5 yıl kalma şartının bulunmasının da, ?sistemin uzun vadeli olmasıyla daha uyumlu ve sistemde kişilerin sürekliliğinin artması için daha ikna edici olacağını' kaydetti. Türkölmez, vergi avantajından yararlanabilmenin sistemde kalınılacak süreyle ilişkilendirildiğinde, süre arttıkça vergi teşviğini hak etme yüzdesinin artacağını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber