Okula gitmeyen öğrenci velisine para cezası

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 24 Şubat 2010 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şanlıurfa'da, herhangi bir mazereti olmadığı halde okula gelmedikleri saptanan çoğunluğu kız 3 bin 541 öğrencinin velisine, toplam 2 milyon 462 bin 790 TL para cezası kesildi.

Okula gelinmeyen her gün için 15 lira para cezası kesilen öğrenci velileri, kendilerine gönderilen ceza tebligatı ile şaşkına döndü.

Uygulamanın ardından, geçen hafta içerisinde 692 öğrenci yeniden okula dönerken, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, çocuklarını okula göndermemekte ısrar eden velilere para cezasının yanı sıra hapis cezası da verileceğini söyledi.

Eğitim- öğretimde ikinci yarıyılın başlamasına rağmen, birçok öğrencinin mazeret bildirmeden günlerce okula gelmemesi, bu konuda yapılan çağrılara da uyulmaması yetkilileri harekete geçirdi.

Kent genelindeki tüm okullarda yapılan incelemenin ardından, çocukların eğitime kazandırılması için değişik kampanyalar düzenlenip, öğrenci ve velilerine birçok destekte bulunulmasına rağmen çoğunluğu kız 3 bin 541 öğrencinin mazeretsiz olarak 1 ile 3 ay arasında derslere girmediği saptandı.

Ceza tebligatları gönderildi

İncelemenin tamamlanmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kent merkezi, ilçe ve köylerde okula gönderilmeyen öğrencilerin velilerine, 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu çerçevesinde, 300 ile bin 200 lira arasında değişen idari para cezası tebliğ etti.

Velilerin adresine gönderilen tebligatlarda, 6- 14 yaş grubundaki çocuklara ilköğretimin kanunen zorunlu olduğuna vurgu yapılarak, öğrencinin okula gelmediği her gün için 15 lira olmak üzere gelmediği güne denk gelen ceza miktarı yazılarak, okula devamın sağlanması aksi taktirde kanuni işlem başlatılacağı bildirildi.

Veliler şaşkın

Toplamda 164 bin 186 gün okula gitmedikleri saptanan çoğunluğu kız 3 bin 541 öğrenci velisi, 300 ila 1200 lira arasında değişen 2 bin 322'si kent merkezinde öğrenim gören 3 bin 541 öğrenci velisi, ceza tebligatlarını alınca şaşkına döndü.

Bazı veliler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile çocuklarının okuduğu okullara başvurarak para cezasını ödeyecek durumda olmadıklarını söyledi. Yetkililer velilere, çocuklarını okula göndermeleri durumunda cezaların silineceğini söyledi.

692 öğrenci yeniden okula döndü

Cezanın, çocukların okula gönderilmesiyle silineceğinin anlatılmasının ardından 692 veli, çocuklarını yeniden okula getirdi. Kent merkezindeki Yakup Kalfa İlköğretim Okulu'na gelen bazı öğrenci velileri, cezayı ödeyecek durumda olmadıkları için çocuklarını okula getirdiklerini belirterek, "Maddi durumumuz iyi değil. Devlet çocuklarımızın kitaplarını veriyor ama kitap ile iş bitmiyor. Birçoğumuz tarım işçisiyiz ve mecburen çocuklarımızı yanımıza alarak tarlalara çalışmaya gidiyoruz. Burada olduğumuzda da, kızlarımız ya evde hasta annelerine, ya da küçük kardeşlerine bakıyor. Bizler de çocuklarımızı okula göndermek isteriz ama imkansızlık nedeniyle yollayamıyoruz" dedi.

Önlüksüz ve formasız geldiler

Günlerce mazeretsiz olarak gelmedikleri okullarına birçoğu önlüksüz ve formasız olarak gelen öğrenciler ise, evde hasta annelerine baktıklarını ifade etti.

Bazı kız öğrenciler dersleri sevmedikleri veya başlarını açtıkları için okula gelmediklerini söylerken, bazıları ise ailelerinin ekonomik durumlarının iyi olmadığını, istemelerine rağmen derslerine devam edemediklerini ifade etti.

Vali Okutan: "Israr eden cezaevine gider"

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ceza uygulamasının caydırıcı rol oynamasını arzuladıklarını ve bu yöntem ile öğrencilerin eğitime kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi. Kentte kaliteli eğitim için yeni derslikler yapıldığını ve ihtiyaç sahibi öğrenci ve velilerine her türlü desteğin sağlandığını anlatan Vali Okutan, "İkna çalışması yaptık ve velilerin çocuklarını okula göndermesi gerektiğini anlattık. Bu ikna çalışmasına olumlu yanıt verenler olduğu gibi, duyarsız davranan vatandaşlar da var. Yolladığımız tebligatların takibini sürdüreceğiz ve çocuklarımızın yeniden okula gönderilmesini sağlayacağız. Yeniden okula gönderilen öğrenciler için gönderilen cezaları uygulamaya koymayacağız ama, göndermemekte ısrar eden veliler hem idari para cezasına hem de adli olarak hapis cezasına çarptırılacak. Bu konuyu göz önünde bulundurarak ailelerin duyarlı davranmalarını bekliyoruz" dedi.

Milli Eğitim Müdürü: Takipçisi olacağız

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin de, kentte öğrenci devamsızlığının ciddi bir problem olduğunu belirterek, ceza uygulamasının caydırıcı olacağını düşündüklerini kaydetti.

Çocukların kanunen eğitim hakkına sahip olduğunu ve bundan yoksun bırakılmalarının suç olduğunu hatırlatan Şahin, "Bu işin ısrarlı takipçisi olacağız. Çocuklara yapılacak en büyük kötülük, onları okula göndermemektir. Bunun için anne ve babaların duyarlı olması istiyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber