E-posta kullananın şikâyetini mesaiden sonra duyan yok!

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Şubat 2010 07:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Timur SIRT

Milyonlarca e-posta kullanıcısının olduğu Türkiye'de büyük bir reklam geliri elde eden servis şirketleri, mesai saatlerinden sonra kullanıcıların şikâyetini dinleyen eleman bulundurmuyor

Türkiye'de 35 milyon internet kullanıcısı elektronik postalarını kaptırınca mesai saatleri dışında yalnız kalıyor. Hotmail, gmail, yahoo mail ve mynet mail gibi e-posta hizmeti veren şirketler reklam gelirlerini artırmaya devam ederken, servis konusunda oldukça isteksiz. E-posta servislerinin yalnızca bir kısmında Türkçe destek hatları mesai saatleri içinde çalışırken, bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilen hesaplar konusunda kullanıcılar önemli çaba harcamak zorunda. Türkiye'de e-posta hizmetinin pazar lideri Microsoft, 27 milyon Windows Live Hotmail üyesi, 28.4 milyon kişi de Winddos Live Messenger üyesi bulunuyor. İkinci sırada Google gmail üye sayısı 8 milyona yaklaşmış durumda. Üçüncü sırada da 6.5 milyon abonesi olan Türk şirketi mynet geliyor.

MESAİ SAATİ HİZMETİ

İnsanların tüm yakınları ile kişisel yazışmalarını içeren bu e-posta hesaplarının ele geçirilmesi son derece kolay olmasına rağmen tekrar geri almak için savcılık kanalıyla hareket etmek gerekiyor. Tüm bu işlemler sürerken kullanıcının kişisel bilgileri ortaya seriliyor. Kendisi tarafından yazılmayan mesajlar yakın çevresine gönderiliyor. E-posta hesabını ele geçiren bilgisayar korsanları, hesabın sahibinin yakın arkadaşlarından ya yardım istiyor ya da açık tehditle kontör göndermesini istiyor. Genelde bu tür kontör hırsızlığı yapanlar işlenilen suçun büyüklüğünün farkında değiller. Microsoft'un Windows Live Hotmail kmullanıcı sıralamasında Türkiye dünya 3'üncüsü. Windows Live Messenger ile sohbetlerde ise Brezilya'nın ardından 2'nci sırada yer alıyor. Ancak servislerden Avrupa ülkeleri kadar yararlandığı söylenemez. Oysa bu şirketler elde ettikleri reklam geliri ve sahip oldukları kişisel bilgilerle önemli bir hizmet veriyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun bu şirketlerin hizmetk standartları konusunda bir yaptırımı ya da kararı bulunmuyor.

E-posta şifrenizi sürekli yenileyin

E-posta şifrenizi kolay elde edilecek şekilde doğum tarihi veya çocuklarınızın adı olarak belirlemeyin!

E-posta şifrenizi en az ayda bir değiştirin ve başkalarıyla şifrenizi paylaşmayın.

Kendinize mutlaka alternatif bir e-posta hesabı belirleyin. Eski epostanız ele geçirilirse, yeni şifre için alternatif e-posta hesabı kullanılıyor.

Microsoft ya da MSN başlığı altında gelen ve sizden şifre ya da kullanıcı adını isteyen ve tanımadığınız kişilerden gelen epostaları yanıtlamamak gerekiyor.

İstanbul ofisi devreye giriyor

MİCROSOFT Corporation'ın Redmond adresine yapılacak tebligatın çok fazla zaman alacağından Microsof Türkiye hotmail ve messenger kullanıcılarının savcılık başvurularını şirket merkezine kendisi yönlendiriyor. Yapılan başvuruların İstanbul adresine gönderilmesi halinde Microsoft yetkilileri tebligatı kabul ederek yurt dışıyla gerekli görüşmeleri doğrudan yapıp ilgili bilgileri Cumhuriyet Savcılığına bildiriyor.

Mynet şifre doğrulama için faks istiyor

MYNET Müşteri Hizmetleri hafta içi 09.00 - 18.30 saatleri arasında hizmet veriyor. Kullanıcı şifreyi almak içir gerekli aşamaları geçemezse üye adı kontrol ediliyor. passkart bilgilerinde yer alan bilgilerin teyidi için kullanıcıdan faks talep ediliyor. Gelen faksla yeni bir şifre oluşturuluyorr ve 24 saat içerisinde aktarılıyor.

Google, kullanıcılara gmail desteğini internetten sunuyor

GOOGLE kullanıcılara destek için bir Google Yardım Merkezi (http://www.google.com/support/? hl=tr), digeri de Google Yardim Forumu (www.google.com/support/forum? hl=tr) aracılığıyla hizmet sunuyor. Sıkça sorulan sorular ve yanıtlarına erişilebiliyor. Başka kullanıcılardan forumlar üzerinden destek alınabiliyor, bazı ürünler için iletişim formu ile direk Türkçe destek veren ekip tarafından yönetiliyor.

E-postalar kolayca ele geçiriliyor

AÇIK UNUTMA: En çok yapılan hataların başında kullanıcının internet kafe gibi ortak kullanım alanlarında hesaplar açık unutuluyor veya kablosuz ağlardan kullanıcının bilgisayarı izleniyor. E-postalar istenmeyen kişiler tarafından okunuyor. Üstelik hesaptan istenmeyen mesajlar atılabiliyor.

OLTAYA GELME: Çeşitli korsan yazılımlarla yapılan müdahale sonucu e-posta sahibinin kullanıcı bilgileri ele geçirilebiliyor. Sahte adreslerden gelen e-postalarla kullanıcıya "bilgilerinizi güncelleyin" mesajı geliyor. İşlemi yapanlar kuzu kuzu hesap bilgilerini bilgisayar korsanlarına kaptırıyor.

İKİNCİ EL CİHAZ: Bilgisayar ve akıllı cep telefonunu çaldıran veya hesapları silmeden devredilmesi sonucu bilgiler elegeçirilebiliyor. Şirketlerde kullanım dışı olan bilgisayarlar veya cep telefonları kurum ve çalışanlar için risk oluşturuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber