İzmir Kriminal Laboratuvarı'ndaki memurlara soruşturma

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Mart 2010 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Raporu geciktiren İzmir Kriminal Laboratuvarı'na 'kovan' soruşturması

Bir haftada çıkması gereken raporu bir yılda hazırlamayan İzmir Polis Kriminal Laboratuvarı'na, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı. Bornova'da iki işadamının birbirine silahlı saldırısı hakkında, delillerin karartılıp karartılmadığını inceleyecek müfettiş, laboratuvar müdürü ile balistik uzmanı başkomisere, ekspertiz raporunun neden hazırlanmadığını soracak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, suçla mücadalede, adlî ve idarî soruşturmalar sırasında elde edilen delilleri inceleyerek, delilden sanığa ulaşılmasını sağlayan İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı'nda önemli bir soruşturma başlattı. Kriminal Laboratuvarı müdürü ile kriminal uzman başkomiser hakkında 'kovan ve tabanca' incelemesi gerçekleştirilecek. Emniyet Teftiş Kurulu Başkanlığı, iddiaları soruşturmak amacıyla Polis Başmüfettişi Ali Çabuk'u İzmir'e gönderdi.

İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı hakkında yürütülen soruşturma, 2008 yılının sonlarına doğru Bornova'da iki işadamının birbirini kurşunlaması sonucu elde edilen kovan ve tabancalar hakkındaki raporun bir yıldan uzun süre hazırlanmaması üzerine açıldı. Anlaşmazlığa düşen iki işadamı, Bornova'da silahlarını çekerek birbirlerine kurşun yağdırdı. Ölen ya da yaralananın olmadığı olaya Bornova Emniyet Müdürlüğü müdahale etti. Bornova Olay Yeri İnceleme Şubesi ekipleri, silahlı çatışma sonrasında olay yerindeki kovanları topladı. Silahlara da el koydu. Kovanlar ve silahlar incelenmek üzere İzmir Polis Kriminal Laboratuvarı'na gönderildi.

Polis kriminal laboratuvarları, en fazla bir haftada kovan ya da tabancalar hakkında ekspertiz raporlarını teslim ediyor. Ancak Bornova'da gerçekleşen silahlı çatışmayla ilgili raporun bir yıldan uzun süren zamanda teslim edilemediği öne sürüldü. Raporun uzaması, Bornova'daki silahlı çatışmanın aydınlatılamamasına sebep oldu. Bu durum üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ihbar yapıldı. İhbarı değerlendiren Teftiş Kurulu Başkanlığı, Polis Başmüfettişi Ali Çabuk'u iddiaları soruşturmak üzere İzmir'e gönderdi. Başmüfettiş, İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı müdürü ile raporu hazırlaması gereken balistik uzmanı başkomiser hakkında kovan ve silahlar hakkındaki ekspertiz raporunun hangi gerekçelerle verilmediğini ve deliller üzerinde herhangi bir karartma yapılıp yapmadığını soruşturacak.

Polis kriminal laboratuvarları, hazırladığı ekspertiz raporlarıyla suçların aydınlatılmasında önemli rol oynuyor. 10 ilde bulunan kriminal polis laboratuvarlarında DNA analizi, parmak izi, balistik inceleme, sahte belge, biyolojik ve kimyasal delillerin incelenmesi, ses, görüntü ve dataların incelenmesinde uluslararası standart ve kalitede en son teknikler kullanılıyor. 2008 yılı içinde ateşli silah kullanılan 5 bin 902 olaya ait 18 bin 404 kovan ve 2 bin 313 mermi çekirdeğinin balistik incelemesi yapıldı. İncelemelerde 703 olaya ait delillerin hangi silahlarla irtibatlı oldukları tespit edildi. Laboratuvarlarda 2008 yılı içinde 151 bin ekspertiz raporu hazırlandı.

SEDAT GÜNEÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber