Balyoz savcılarına başsavcı barikatı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Mart 2010 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin, Emniyet ve Merkez Komutanlığı'na yazı göndererek, ?Savcılarca gönderilen arama ve gözaltı kararları onayım yoksa gerçekleştirilmeyecek? dedi. Sözkonusu yazı savcıların yetkilerini kısıtlar nitelikte

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Merkez Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, Cumhuriyet savcıları tarafından gönderilen arama, yakalama ve gözaltına alma kararlarının, kendisi ya da vekillerinden birinin onayı yoksa yerine getirilmemesini istedi. Engin 27 Şubat günü vekillerinden Turan Çolakkadı, Olcay Seçkin, İstanbul Merkez Komutanlığına ve İl Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği bir yazıda, kendisinin ya da vekillerinin imzası bulunmayan, arama, yakalama ve gözaltına alınma kararlarının uygulanmamasını istedi.

YARGIYA MÜDAHALE

Çolakkadı tarafından 22.01.2010 tarihinde Balyoz soruşturmasını yürüten savcılar, Bilal Bayraktar, Ali Haydar ve Mehmet Berk'e gönderilen yazıda ise yapılan tüm işlemlerde Cumhuriyet Başsavcısı ya da vekillerine bilgi verilmesi istendi. Yazının ?I? bendinde yer alan ?Soruşturma evresinde ortaya çıkan arama gibi önemli işlemlerin öncesinde Cumhuriyet başsavcısına veya vekiline bilgi verilmesine'' ibaresinin savcılara müdahale anlamı taşıdığı belirtiliyor. ? BÜNYAMİN DEMİRKAN

Orgeneral tutuklatan Balyoz soruşturmasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Çolakkadı, polis ve askere 13 maddelik talimat yazdı. Çolakkadı telefon dinlemelerini gizlilik altına aldı

İstanbul Başsavcılığı ?Balyoz Harekât Planı' soruşturmasında, operasyonları yürüten Emniyeti ve Merkez komutanlığını uyardı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin oluru ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın imzası ile ?gizli' ve ?ivedi' ibaresi ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile İstanbul Merkez Komutanlığı'na 27 Ocak'ta gönderilen yazı ortaya çıktı. Talimatın operasyon başlamadan tam bir ay önce gönderilmesi dikkat çekti.

CMK 250 HATIRLATMASI

Yazıda ?Balyoz' ismiyle bilinen soruşturmada Ceza Mahkemeleri Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi ile yetkili cumhuriyet başsavcı vekillerinin görevli olduğu hatırlatıldı. Yazıda şöyle dendi:

?Soruşturma ile ilgili görevli cumhuriyet savcıları tarafından kolluğa ve Merkez Komutanlığı'na yazılan tüm davetiye, celp/çağrı, arama, yakalama ve gözaltına alma gibi tüm müzekkere ve yazılarda, cumhuriyet başsavcı vekillerinden birinin ?uygun görüldü' şerhi ve imzası bulunmayan talimatların yerine getirilmeden cumhuriyet başsavcı vekillerine iadesi ve ?uygun görüldü' şerhi ve imzası alındıktan sonra gereğinin ifası ile verilecek talimatlar doğrultusunda yapılan işlemlerin tüm safhaları hususunda, bilgi verilmesi...?

Yazının ekinde Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı soruşturmadaki dinlemeler ve delillerin toplanması konusunda yapılması gerekenler 13 maddede toplandı.

İSTİHBARAT SERVİSİ

DİNLEME KAYITLARI KİLİTLİ DOLABA

1- Soruşturma UYAP üzerinden Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar'a tevzi edilmiş olup, soruşturmanın mahiyeti ve kapsamı nazara alınarak Cumhuriyet savcıları Ali Haydan ve Mehmet Berk'te bu soruşturmada Bayraktar'a yardım etmek üzere görevlendirilmiştir.

2- Soruşturma savcısı, UYAP sistemi üzerinden görevlendirilen Bilal Bayraktar olup, soruşturmada mutabakat sağlanamaması hallerinde yetki Bayraktar'da bulunmaktadır.

3- Soruşturma kapsamında ilgili dokümanlar bulunup getirilmeli ve incelenmeli, suç teşkil edebilecek hususlar aydınlatılmalı, DVD'lerin çözümleri yaptırılmalı, montaj ve eklemeler yapılıp yapılmadığı hususunda gerektiğinde bilirkişi görevlendirilmeli, ihtiyaç duyulduğunda bu haberi yapan gazeteciler ve bu konuda bilgisi olanlar tanık olarak dinlenmeli, Genelkurmay Başkanlığı'ndan söz konusu kayıtların orijinali istenmeli, ayrıca Emniyet makamlarında bu konuda bilgi varsa istenilerek deliller toplanmalı, böylece hakkında soruşturma yapılacak kişiler ismen tespit edilmeli ve soruşturma belirlenen fiiller ve kişiler üzerinde yürütülmelidir.

4- Soruşturulması gereken fiiller ve kişiler tespit edildikten sonra hangi soruşturma yöntemlerinin kullanılacağı belirlenerek gereği yapılmalı lehte ve aleyhte bütün deliller toplanmalıdır.

5- Soruşturma savcısı bu konuda mahkemeden aldığı kararı ve ekindeki evrakı işlemi gerçekleştirmek üzere görevlendirdiği memurlara tutanakla teslim edecektir.

6- Telefon dinleme işlemini yapan görevliler dinleme kayıtlarını soruşturma savcısının talimatı çerçevesinde ve onun istediği zamanlarda soruşturma savcısına teslim edecek, kayıtlar başka hiç kimseye verilmeyecektir.

7- Soruşturma savcısı tarafından dinleme kayıtlarının tutanaklara geçirilmesi için görevlendirilen kişiler bu işlemi gizlilik içinde yürütecekler ve tapeleri soruşturma savcısına tutanakla teslim edecek ve başka hiç kimseye vermeyeceklerdir. Soruşturma savcıları dinleme işleminin sonuçlarını beklemeden zaman zaman tape ettirdikleri evrakları inceleyecek ve devamında soruşturmanın gidişatından haberdar olacaklardır.

8- Soruşturmanın bir bölümü kolluk makamlarına yaptırıldıkları taktirde fezleke tanzim edilerek evrak soruşturma savcısına gönderildiğinde konuşma metinleri dosyaya soruşturma savcısı tarafından eklenecektir.

9- Teknik takip bilgileri yasa gereği gizli olup ayrıca ihtiyaç duyulduğunda CMK hükümlerine göre de kısıtlama kararı alınmak suretiyle ilgililere verilmeyecek, personele de gösterilmeyecek. Soruşturma savcısı tarafından kilitli dolaplarda muhafaza edilecektir.

10- Soruşturma savcısı tarafından görevlendirilenler işlemleri gizlilik içerisinde yürütecekler, dinleme kayıtlarını veya tapelerini görmek, suret almak, bu konuda bilgi almak isteyenler olursa talepleri yerine getirilmeyecek. Bilgilerin ilgisiz kişilere veya basına verilmesi halinde soruşturma savcısınca görevlendirilen kişiler hakkında gerekli işlem yapılacaktır.

11- Bilgi güvenliği bakımından kayıtların metin haline getirilme işlemleri dinlemeyi yapan birim dışında başka bir kolluk birimine de yaptırılabilecektir.

12- CMK'nın 138. maddesine göre tesadüfen deliller bulunduğu takdirde yasa gereğince ve gizlilik içinde doğrudan soruşturma savcısına bilgi verilecek, başka bir makam veya görevliye bilgi verilmeyecektir.

13- Soruşturma evresinde ortaya çıkan önemli olaylarla ilgili olarak veya yakalama, arama gibi önemli soruşturma işlemlerinin öncesinde ilgili cumhuriyet başsavcılığına veya ilgili cumhuriyet başsavcı vekiline bilgi verilecektir.

?Sakal' ve ?Çarşaf' planları sorguda

?Balyoz Harekat Planı' soruşturmanın ikinci dalgasında gözaltına alınan 15 muvazzaf, bir emekli asker ve kadın memur Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarına ifade verdi. Belgelerle ilgili 23 Şubat'ta başlayan operasyonların 2. dalgası 26 Şubat'ta yapıldı. Soruşturma kapsamında önce, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın adının yer aldığı iddia edilen ?Oraj' ve ?Suga' planlarıyla ilgili gözaltı ve sorgulamalar yapıldı ve toplam 33 asker tutuklandı. Planın ?Çarşaf' ve ?Sakal' bölümleriyle ilgili ise 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda aralarında Fatih ve Beyazıt Camii'nin bombalanması ile ilgili planda adı geçen Konya Jandarma Alay Komutanı Albay Hüseyin Özçoban'ın da bulunduğu 18 asker gözaltına alındı.

2. dalgada gözaltına alınan askerler dün sorgulanmak üzere İstanbul Beşiktaş'taki Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. Askerler soruşturma savcıları Bilal Bayraktar, Mehmet Berk ve Ali Haydar'a ifade verdi. Şüpheliler, ?Balyoz Harekat Planı' ve planın hayata geçirilmesi için düzenlenen seminerdeki belgeleri kabul etmedi.

PLANDAKİ CAMİLERİ BOMBALAYACAK MIYDINIZ?

Savcıların şüphelilere şu soruları sordu:

l 'Balyoz Güvenlik Harekatı' kapsamında cami bombalayacak mıydınız?

l Planların emrini kim verdi?

l Cami bombalama eylemlerinde kullanılacak dokuz kişilik eylem timi kimdir?

l Ülkede kaos çıkarmak amacıyla camiye patlayıcı madde yerleştirildikten sonra sivil ajanlar görevlendirildi mi?

l Eylemlerde kullanılacak patlayıcıları nereden temin ettiniz?

l Askeri Müze basılıp silahlı çatışma ortamı yaratılacak mıydı?

l Saldırı öncesi hazırlanan krokileri kim çizdi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber