Yaş kararları yargı denetimine alınacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Mart 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Reform paketi baharda

Erdoğan, yargı reformu ile ilgili maddelerin de içinde bulunduğu anayasa değişikliği paketinin en kısa sürede Meclis'e gönderileceğini açıkladı. Başbakan, "A'dan Z'ye bir anayasa değişikliğini konuşmuyoruz" dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, farklı alanlarda yasa değişikliği yapacak reform paketinin mart ayı sonuna kadar, yargı reformu maddelerinin de bulunduğu anayasa paketinin ise "en kısa sürede" TBMM'ye sunulacağını açıkladı. Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanlarındaki önemli adımların süreceğini belirten Erdoğan, dün 19'uncu AB Reform İzleme Grubu toplantısına ilk kez başkanlık etti. Başbakan, toplantı sonrası şu açıklamaları yaptı:

MARTTA TBMM'DE: Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı, güncel tartışmalardan bağımsız ve zamanlama bakımından da bu tartışmalardan çok önce hazırlanmıştır. Bir anayasa değişikliği paketi en kısa zamanda, farklı alanlarda yasa değişikliklerini içeren bir reform paketi de Mart ayı sonuna kadar TBMM'ye sunulacaktır."

A'DAN Z'YE DEĞİL: "Mart ayında TBMM'ye sunulacak olan Anayasa değişikliği paketinde hangi konular var?" A'dan Z'ye bir anayasa değişikliğini konuşmuyoruz. Yargı reformu, ombudsmanlık, Siyasi Partiler Kanunu'nda seçimlerde sandık güvenliği gibi adımlar var. Anayasa paketi için parlamento içi ve dışı muhalefetle de görüşülecek. Görüşmeyi parti yapacak.

HSYK YAPILANDIRILACAK: Yoğun şekilde tartışılan bir husus, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, yargının tarafsızlığının geliştirilmesi ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık temelinde uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılmasıdır. Türkiye'de yasama organı HSYK değildir. Yasaları, anayasayı yasama organı yapar. Ön yargılardan uzak şekilde 27 AB üyesi ülkede uygulama nedir, HSYK'nın içinde olanlar, parlamentoda grubu olan partiler, STK'lar gözden geçirsin. Biz uzlaşmayla olsun istiyoruz.

SEÇİM DEĞİL REFERANDUM: Erken seçim yok dedim. Erken seçim ayrı referandum ayrı. Referandumlara alışmalıyız. Bu olay ciddi. Parlamentoda bu anayasa değişikliği gerçekleşmezse referanduma götürme imkanı yakalayabilirsek biz böyle bir değişikliği yapmayı arzu ediyoruz. Biz teşebbüs edeceğiz. Olur olur, olmazsa olmaz. Yarın niye yapmadın derlerse 'biz teşebbüs ettik' deriz. Başbakan, biometrik verileri de içeren elektronik pasaportların kullanımına bu yıl Haziran'da başlanmasının hedeflendiğini de açıkladı. "Eve dönüş"le ilgili "Şu anda, burada kapanmış bir kapı yok, açık..." diyen Erdoğan, Tekel işçilerine 4-C'ye geçmeleri için verilen sürenin 2 Mart'ta dolacağına işaret ederek, "Salı akşamı tabloyu görüp, sonra yasalara ters bir duruma daha fazla tahammül edemeyiz. Bu istismar ediliyor" dedi.

Parti kapatmalar zorlaştırılacak. Kapatmaların TBMM'de oylanması gündemde. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun önü açılacak. Askeri mahkemelerin görev tanımı yeniden yapılacak. Askeri yargının sadece görev suçlarına bakması sağlanacak. Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısı değiştirilecek. HSYK'nın üye sayısının artması ve Kurul'a TBMM'den de üye seçilmesi planlanıyor. Milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması hedefleniyor. YAŞ kararlarının yargı denetimine açılmasının da paket kapsamına alınması planlanıyor. Askere sivil yargı yolunu açan düzenleme Anayasaya taşınacak. Bu maddenin "Askeri mahkemeler, asker kişilerin sadece bu sıfatları nedeniyle işleyebilecekleri hizmet ve görevleri ile ilgili suçlara ait davalara bakmakla görevlidir" şeklinde olması öngörülüyor. Memurlara toplu sözleşme ve grev hakkının da pakete alınması düşünülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber