Danıştay'ın TEKEL kararı maaş tartışması başlattı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Mart 2010 08:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay, TEKEL işçilerine 4-C'ye geçmeleri için tanınan 30 günlük süre için yürütmeyi durdurma kararı verdi. TEKEL işçileri şimdi 8 aylık iş kaybı tazminatı talep ediyor

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Danıştay 12. Dairesi, TEKEL işçilerinin 4-C'ye geçmesi için tanınan 30 günlük sürenin dolmasına bir gün kala ?idare, savunma yapıncaya kadar? yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar TEKEL işçileri tarafından, ?8 ay asgari ücretin iki katı maaş alınacak?şeklinde yorumlandı. Özelleştirme İdaresi ise yürütmeyi durdurma kararının savunma verilinceye kadar geçerli olduğunu, dolaysıyla 8 ay maaş ödenmesi için yeni bir karar alınması gerektiğini öne sürdü. Yaklaşık 2.5 aydır eylem yapan TEKEL işçilerinin örgütlü olduğu Tek-Gıda İş Sendikası, 4-C'nin iptali ve 4-C'ye geçiş için öngörülen 30 günlük süreyle ilgili olarak yürütmenin durdurulması konusunda Danıştay'da dava açtı. Danıştay 12. Dairesi, 30 günlük süre için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

YENİ KARAR GEREKİYOR

Danıştay'ın kararı, TEKEL işçileri ile Özelleştirme İdaresi arasında tartışmaya neden oldu. Tek Gıda İş Sendikası yetkilileri, Danıştay'ın 30 günlük sürede yürütmeyi durdurma kararı vermesiyle birlikte, işçilerin 8 aylık süre kazandığını belirterek, bu süre içinde de işçilere asgari ücretin iki katı iş kaybı tazminatı ödenmesi gerektiği görüşünü dile getirdiler. Sendikanın görüşüne göre, 8 aylık süre içinde işçilere aylık bin 154 lira ücret ödenecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ise Danıştay'ın kararının ardından dün acil toplantı yaptı. Danıştay'ın kararıyla ilgili ilk yapılan yorumlar ise ?30 günlük süre sınırlaması kalkıyor. Ancak, Danıştay'ın kararı, İdare'nin savunması alınıncaya kadar geçerli. Savunmanın ardından Danıştay'ın yeni karar vermesi gerekiyor? şeklinde oldu. İdare'nin savunması sonrası, Danıştay, ÖİB lehine karar verirse, TEKEL işçilerine 4-C'ye geçiş için iki günlük süre verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber