150 dairesi olup da hiç vergi vermeyenler var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2010 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, İstanbul'da şu anda 300 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bulunduğunu ve rakamı 400 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu, kümese yeni kaz koyma projesidir" dedi.

Koç, bazı gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, İstanbul'da bazı semtler ve sitelerdeki kiraların yüksekliğine işaret ederek, kira geliri beyannameleriyle ilgili özellikle siteler üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.

İstanbul'da kentin ve nüfusun büyüklüğünden dolayı daha fazla teknolojik çalışmak gerektiğini vurgulayan Koç, "Kartal Samandıra'daki bir evin kira gelirine yoğunlaşmaktansa Uphill Court veya Avrupa Konutları gibi lüks sitelere daha fazla eğiliyoruz" dedi.

Kira beyannameleriyle ilgili AYEDAŞ ve BEDAŞ gibi kurumlarla karşılıklı işbirlikleri yaptıklarının altını çizen Koç, bu konudaki çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:

"Kira geliriyle ilgili bu yıl yeni bir uygulama başlattık. Kiracı ve ev sahibi olarak iki ayrı uygulama söz konusu... Kiracılara kiralarını bankadan yatırmaları, ev sahibine de 25 marta kadar kira gelirini beyan etmeleri yönünde cep telefonlarına mesaj gönderiyoruz. Kiracılara 'kiraladığınız evin kirasını lütfen bankadan ödeyin', ev sahibine de 'sitedeki daireniz için kira gelirinizi 25 Mart'a kadar beyan etmeyi unutmayın' diyoruz. 'Vergiye gönüllü uyum projesi kapsamına alınmış bulunmaktasınız' diyoruz. Burada hedefimiz 2009 yılı kira gelirini beyan edenler değil, bunun dışında kalanlar... Bu, bir bakıma '2009'u verirsin, geçmişle ilgili bir işlem yapmayacağım' anlamına da geliyor. Vermek istediğimiz mesaj; '2009'u beyan et, inceleme sepetinden çık...' Böylelikle incelemede hedef kitlemizi daraltmayı düşünüyoruz.

İstanbul'da gayrimenkul sermaye iradı mükellefi bence minimum 500 bindir. Bizim 300 bin gayrimenkul sermaye iradı mükellefimiz var. Bunu 400 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla geri kalan 100 bini takip ediyoruz. Bu, kümese yeni kaz koyma projesidir. Gayrimenkulde beyan etmeyenleri tespit etme projesi... Hedefimiz 100 bin yeni mükellef. Biz bunu hedefleriz ancak 50 bin olur. Ben bunu da başarı kabul ederim."

Proje ile ne kadar vergi toplandığından ziyade bu kişilerin mükellefiyetini kavramanın birinci planda olduğunun altını çizen Koç, beyanname verilmemesi durumunda kayba uğratılan vergi tutarının cezayla tahsil edileceğini kaydetti.

2009 kira gelirini beyan etmeyen gayrimenkul sahibinin sadece 2009 yılını değil 2005'ten itibaren son 5 yılının da inceleneceğini ve kaçakçılık tespit edilmesi halinde suç duyurusunda bulunulacağını anlatan Koç, "Bu şu demek; 'Ben senin herşeyini biliyorum. Beyannameni ver. Yoksa bizim için bir işleme kalmış. Ben yapmayayım, yaparsam cezalı yaparım. Gel kendini yap.' Mükellefin de bu durum karşısında 'benim cep telefonumu, e-mailimi bildiğine göre bir yanlış yapmamam gerekir' diye düşüneceğini sanıyorum" şeklinde konuştu.

Kentte aylık 300 lira seviyesinde de, 3 bin lira seviyesinde de kiraların söz konusu olduğuna dikkati çeken Koç, kira geliri beyannameleriyle ilgili zaman aşımı konusunda ise şunları kaydetti:

"İki zaman aşımı var. Bir; mükellef 2005 yılında kira geliri elde etti. Ama beyan etmedi. Eğer ben bunu 2010 yılı sonuna kadar tespit edemezsem, bir daha tarhiyat yapamam, mükellef kurtulur. 31 Aralık 2010'a kadar tespit etmek durumundayım. Tespit edemezsem bitti. 2011 yılında 'vergini öde' diyemem. Ama 31 Aralık 2010'da tarhiyatı yaptım, raporu mükellefe tebliğ ettim. Artık o tebligattan itibaren zaman aşımı problemi kalktı. Mükellef ya mahkemeye gidecek, ya ödeyecek. Mahkeme bitinceye kadar problem yok. Ama mahkeme bittiği tarihten itibaren de 5 yıl içinde mükelleften bu parayı almam gerekiyor."

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, çalışmaya ilişkin hazırlığı 6 aydır yaptıklarını belirterek, çalışmada evlere maliyeci gönderme uygulamalarının olmadığını, bunun İstanbul'da dolandırıcılık, adli vakalar gibi bazı problemlere neden olabileceğini söyledi. Koç, "Biz böyle şeylere neden olmak istemiyoruz. Biz zaten adamın herşeyini öğrenebiliyoruz, niye bir de eleman gönderelim?" dedi.

Geçmişte 150 dairesi olup hiç beyanname vermeyenlerin olduğuna ve bunların tespit edildiğine işaret eden Koç, "Yeni çalışma bir çerçevedir. Bunun üzerinden yürürüz. Dolayısıyla bu bir tetik çekmek, harekete geçirmek, sinerji yaratmak olayıdır. Gelecek yıl biz bunun üzerine bir tuğla daha koyacağız. Bu işlerle ilgili yine bir elektronik projemiz var. Bu, ön çalışma gibi olacak. Buradan alacağımız bilgi, deneyim diğer çalışmalarımıza katkıda bulunacak" şeklinde konuştu.

Koç, ev sahibinin kendisinin beyanname vermemesi durumunda 2 bin 600 liralık istisnadan da yararlanamayacağını ifade ederek, "Biz 12'de bir vergi talep ediyoruz. Yani bir aylık kira talep ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber