Üniversite valilik el ele verdi, okullarda çürük diş kalmadı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2010 14:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri ve valilikler el ele vererek on binlerce ilköğretim ve lise öğrencisini diş taramasından geçirdi. Proje sayesinde diş hekimi adayları tecrübe kazanırken, binlerce öğrencinin de çürük olan dişi tedavi edildi.

Kırıkkale Üniversitesi'nde bir öğretim üyesinin başlattığı 'okullarda diş tarama projesi' hızla yayılıyor. Bu proje sayesinde on binlerce ilköğretim ve lise öğrencisi diş taramasından geçirilirken, üniversite öğrencileri de pratik yapıyor. İlk olarak Kırıkkale'de başlatılan proje; Ağrı, Muş, Van, Hakkâri, Kütahya, Konya gibi 15 ile yayıldı.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan 50 kişilik gönüllü ekip, her hafta Konya'nın farklı liselerinde öğrencilere diş sağlığının önemini anlatıyor. Bir dönem içerisinde 15 lisede yaklaşık 10 bin öğrenci diş taramasından geçirildi.

Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Şengün, projenin hızla Türkiye geneli yayıldığını ifade etti. Şu ana kadar 15 üniversitenin illerinde bulunan okulları ziyaret ederek öğrencileri diş taramasından geçirdiğini aktaran Prof. Dr. Abdulkadir Şengün, projenin sadece Konya'da 10 bin öğrencide uygulandığını ifade etti.

Konya genelindeki tüm liselerde bu uygulamayı yapacaklarını bildiren Şengün, "Projeyi duyan okul idarecileri bizleri arayarak okullarına davet ediyor. Elimizden geldiğince her okula gitmeye çalışıyoruz. Ağız ve diş sağlığı eğitimi ilköğretim ve lise döneminde verilirse sorun ilerlemeden baştan çözülmüş olur." dedi.

Türkiye'de ağız diş sağlığı bilincinin artırılması için birçok çalışma başlattıklarını söyleyen Prof. Şengün, sadece Konya'da 10 bin öğrencinin diş taramasından geçirildiğine vurgu yaptı. Yapılan uygulamanın şu ana kadar 15 ilde uygulandığını aktaran Şengün, tüm diş hekimliği fakültelerinin katılımıyla önemli aşamalar kaydedileceğini söyledi.

Çocuklara diş fırçalama yöntemi hakkında bilgi verildiğini söyleyen Şengün, "Okullara giden uzman arkadaşlar, öğrencilere pratik yaptırıyor, diş sağlığı hakkında bilgi veriyor. Diş taramasından geçirilen öğrencilerin çürük dişleri tespit edilerek öğrencileri tedavi altına aldık. Şu ana kadar yaklaşık bin öğrenciyi tedavi ettik." diye konuştu.

Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı'nda asistanlık yapan Özgür Gönlüm de Türk toplumunda en yaygın hastalıkların başında diş hastalıkları geldiğine dikkat çekti. Bu hastalığın ileriki yaşlara kalmadan çözülmesinin çok önemli olduğuna değinen Özgür Gönlüm, bunun için her hafta 2 okula gittiklerine işaret etti.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 5. sınıf öğrencilerinden Esra Talay, uygulama sayesinde çok sayıda öğrenciyi tedavi ettiklerini söyledi. Öğrencilere yardımcı olmanın onları sağlıklarına kavuşturmanın kendilerini de mutlu ettiğini aktaran Talay, çocukların yüzünde gördükleri sevincin her şeye değdiğini söyledi. Esra Talay, proje sayesinde kendilerinin de uygulama yapma imkânı bulduklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber