İlköğretim müfettişliği unvanı değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2010 13:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

İlköğretim müfettişlerinin adı ?eğitim müfettişi? olarak değiştiriliyor.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısını kabul etti.

Tasarı, ilköğretim müfettişliği unvanını, eğitim müfettişliği olarak değiştiriyor.

Tasarıya göre, il milli eğitim müdürlükleri bünyesinde, eğitim müfettişleri başkanlığı oluşturulacak.

Eğitim müfettiş yardımcılığı için en az 4 yıllık yüksek öğrenim ve öğretmenlikte 8 yıl ve daha fazla hizmeti olma şartı aranacak. Bu özelliğe sahip kişiler, sınav sonucunda mesleğe başlayabilecek.

Bu görevdeki 3 yıllık yetişme döneminin ardından yapılacak yeterlilik sınavında başarılı olanlar, eğitim müfettişi kadrosuna atanabilecek.

Eğitim müfettişleri ve müfettiş yardımcılarının alanlarında uzmanlaşmaları için gerekli önlemler alınacak.

Eğitim müfettişleri, her hizmet bölgesinde 2 yıldan az olmamak üzere, Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği süre kadar çalışacak.

Tasarı, eğitim müfettişleri ve yardımcılarının görev alanını da belirliyor. Bu kişilerin görev alanları; il, ilçe milli eğitim müdürlükleri, orta öğretim kurumlarının rehberlik ve denetimi ile bu kurumlarda görev yapan öğretmenlerin branşlara ilişkin inceleme ve soruşturmaları hariç, her derece ve türdeki örgün, yaygın eğitim kurumlarının rehberlik, işbaşında yetiştirme, teftiş, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetleri olacak.

Hizmet bölgelerinin oluşturulması, buradaki çalışma süreleri, eğitim müfettişleri başkanlığının görev ve yetkileri, eğitim müfettişleri ve yardımcılarının nitelikleri, sınav, yetiştirme şekilleri, atanmalarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte ilköğretim müfettişi ve yardımcısı olanlar, eğitim müfettişi ve yardımcısı kadrolarına atanacak.

Eğitim müfettişleri ve yardımcıları ?eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfından?, ?genel idare hizmetler sınıfına? alınacak, böylece birinci dereceden aylık alanlar için ek gösterge rakamı 3 binden 3 bin 600'e yükseltilecek.

?DÜZENLEME, DENETİMDE BİR BÜTÜNLÜK SAĞLAYACAK?

Tasarının kabulünden önce konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yönetimin sürekli gelişim ilkesinden hareketle, Milli Eğitim Bakanlığının da çağın gereklerine uygun olarak yeniden yapılandığını söyledi. Çubukçu, bakanlığının denetim sisteminin de kalite, verimlilik ve etkinlik açısından yeniden gözden geçirilmesinin, bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri olduğunu belirtti.

Çubukçu, personel yoğunluğu ve dağınık bir teşkilat yapısı olan bakanlıkta denetim sisteminin; kendi görev alanları sınırlılığında olmak üzere bakanlık ve ilköğretim müfettişlerince yürütüldüğünü anımsattı.

İlköğretim müfettişlerinin, diğer denetim elemanları kapsamına alınmasına, atama şartları ve görev alanları bakımından diğer denetim elemanlarıyla benzerlik göstermesine rağmen, özlük haklarında farklılıklar olduğunu vurgulayan Çubukçu, ?İlköğretim müfettişliği ile öğretmenliğe atanmada farklı ölçütlere rağmen, ilköğretim müfettişleri, öğretmenlikte sahip oldukları ek gösterge üzerinden emekli oluyor. Bunun, adil olmadığı ve hak kaybına neden olduğu bir gerçektir? dedi.

Çubukçu, ilköğretim müfettişi unvanının, bakanlığın teşkilat yapısı ve yaptığı işle uyumlu olmadığını, yeni bir unvan altında ve yeni görev alanları tanımlamasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

17. Milli Eğitim Şurasında da ilköğretim müfettişliğinin eğitim müfettişliği adı altında yeniden yapılandırılmasının istendiğini anımsatan Çubukçu, tasarıyla getirilen düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Çubukçu, ?Başta çalışanların hak kayıplarının telafisi olmak üzere yapılacak yeni yasal düzenleme, denetimde bir bütünlük sağlayacak, bizlere daha etkili bir denetim imkanı verecek ve eğitimde kaliteyi arttıracak olması bakımından da büyük önem taşıyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber