'Kafes' iddianamesi kabul edildi bir hakim itiraz etti: Mahkeme görevsiz

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Mart 2010 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Kafes' davası başlıyor. Mahkeme, iddianameyi 'oy çokluğu'yla kabul etti. Karara şerh düşen hakim Kuban, akeri yargıyı adres gösterdi

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Kafes Eylem Planı'na ilişkin iddianameyi 'oy çokluğu'yla kabul etti. Ancak iddianamenin kabulüne üye Hakim Oktay Kuban 'mahkeme görevsizdir' gerekçesiyle şerh düştü. 3'ü tutuklu 33 şüpheli hakkındaki davanın ilk duruşması 15, 17 ve 18 Haziran'da.

15 YIL HAPİS CEZASI İSTENİYOR

Poyrazköy'de, 2009 Nisan'ında yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmatla ilgili soruşturma kapsamında emekli Albay Levent Bektaş'ın bilgisayarında 'Kafes Eylem Planı'na ulaşılmıştı. Poyrazköy iddianamesinde de yer verilen planla ilgili İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları Murat Yönder ve Ercan Şafak ayrı bir soruşturma yürüttü ve yeni bir iddianame hazırladı. İlk üç şüphelisi eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, Tümamiral Kadir Sağdıç, Deniz Kurmay Albay Mehmet Fatih Ilğar olan iddianame dün 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Buna göre, 'silahlı terör örgütü üyesi' olduğu iddia edilen üçü tutuklu 33 sanığın 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. İlk duruşma, 15, 17 ve 18 Haziran 2010'da yapılacak. Kafes iddianamesi ile Poyrazköy dosyasının birleştirilmesine bu duruşmada karar vereceğini açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç'ın tahliye taleplerini de reddetti.

ŞERH GEREKÇELERİNİ SIRALADI

Mahkemenin, iddianameyi 'kabul' kararına üye hakim Oktay Kuban şerh koydu. Yargılamanın askeri mahkemede yapılması gerektiğini savunan Kuban, 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianamesinin, CMK 170 ve 174. maddeleri gereğince iade edilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum'' dedi. Kuban, diğer şerh gerekçelerini ise özetle şöyle sıraladı:

- Delil gösterilen mektup ve e-posta ihbarlarının kim tarafından gönderildiği araştırılmamış.

- Şüpheli Kadir Sağdıç hakkında delil olarak gösterilen ve internetten alındığı açıklanan ses kaydının kriminal incelemesi yapılmamış.

- Şüpheli Mehmet Fatih Ilğar hakkında delil olarak gösterilen 'Dilek Bozkaya' başlıklı bilgisayar çıktısının örgütsel faaliyetle ilgisi açıklanmamış.

- 24 şüpheli hakkında tek delil gösterilen ve Levent Bektaş'ın işyerinde elde edilen DVD'deki bilgilerle örgütsel ilişkilerinin nasıl olduğu anlatılmamış.

Askeri yargıyı adres gösterdi

Tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç hakkında kuvvetli suç şüphesi gösteren olgular bulunmadığı için tahliye edilmeleri gerektiğini de savunan Kuban, şöyle dedi: 'Mahkemeler, yürürlükteki yasalara göre karar vermek zorundadır. Sanıklar hakkındaki yargılamanın yürürlükte olan anayasal ve yasal düzenleme itibari ile askeri mahkemede yapılması gerektiği ve görevsizlik kararı verilmesi görüşünde olduğumdan mahkemenin kendisini görevli sayması ve duruşma hazırlığı kararı alması yönündeki görüşüne katılmıyorum.'

Seda KILIÇ / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber