Eski bakan şişmanlatmayan zeytinyağı üretti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2010 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

On bir yaşındaki torunu şeker hastalığına yakalanan eski başbakan yardımcısı ve bakanlardan Ekrem Pakdemirli, bir buluşa imza attı. Pakdemirli, vücudun depolamasına imkân vermeden yakıldığı için kilo aldırmayan, şeker hastalarının da kullanabileceği zeytinyağını geliştirdi.

Eski başbakan yardımcısı ve bakanlardan Ekrem Pakdemirli, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle obezite ve diyabet hastaları için özel zeytinyağı üretti. İzmir'in Torbalı ilçesindeki fabrikada beş aydır mühendisler Cansu Kanat ve Deniz Gezer'in özel zeytinyağı çalışmaları olumlu sonuçlandı. Zeytinyağının vücutta tanınma oranı yüzde 5,5 iken yüzde 55'e çıkardıklarını belirten Pakdemirli, bu sayede obez ve diyabetlilerin rahatlıkla yiyebileceği hale getirdiklerini söyledi.

Projeyi önce TÜBİTAK'a sunduklarını, incelenerek destekleme kapsamına alındığını ve 300 bin lira kaynak aktarıldığını belirten Pakdemirli, 300 bin lira da kendisinin araştırma ve geliştirme için sermaye koyduğunu ifade etti. Pakdemirli, yüzlerce denemeden sonra yağın içindeki ayrışımları çözerek, obezler ve şeker hastaları için zararlı kısımları temizlediklerini kaydetti. Önümüzdeki günlerde seri üretime geçeceklerini Zaman'a açıklayan Pakdemirli, "Zeytinyağı vücuda girdiği zaman sadece yüzde 5,5'lik kısmı yağ olarak tanınıyor, böylece alınıp parçalanıyor, tekrar sentezleniyor ve kan dolaşımına veriliyor. Kullanılmayan kısmı ise yağ olarak depolanıp obeziteyi artırıyor. Biz, tanınma oranını yüzde 55'e çıkardık. Normalde 100 gram yağ yersen 5,5 gramı vücut tarafından tanınıyordu. Bizim ürettiğimizin ise 55 gramı tanınıp kullanılıyor, 45 gramı yağ olarak muamele görüyor, 55'i görmüyor. Bu sayede obeziteyi önlemenin yolunu bulduk." dedi.

Vestel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Ekrem Pakdemirli, böyle bir yağın arayışına, geçen yıl 11 yaşındaki torununun halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen diyabete yakalanmasıyla başladığını anlattı. Torununun hızla kilo almaya başladığını belirten Pakdemirli, "Aldığı kalorilerle kilosu arttı. Obezlik sınırına gelince telaşlandım ve bir çalışma başlattım. Bilgileri karıştıra karıştıra bu noktaya geldik. İnşallah yağın bir kısmı diyabete uygun olduğu için torunumun, bir kısmı da obez sınıfında olmamdan dolayı benim fazla kilo meselemi çözecek. Aynı rahatsızlığı çeken milyonlarca insan da rahatlıkla istedikleri yemekleri tadabilecek." şeklinde konuştu.

TÜBİTAK'ın hakemlerinin önümüzdeki hafta gelip son denetimleri yapacağını ifade eden Ekrem Pakdemirli, şunları söyledi: "Arada bir kontrol ettiler, beğendiler. Patentini alıp üretime geçeceğiz. Yağlı yemeklerden korkanlar artık gönül rahatlığıyla zeytinyağlı dolma yiyebilecek. Ayrıca bu zeytinyağının parçalanmasıyla vücutta bir birleşik meydana geliyor. O da diyabet hastalarında insülüni baskı altına alıyor."

ÖMER ORUÇ İZMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber