Tekel işçilerine polis müdahalesi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2010 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş önünde toplanmalarına izin verilmeyen Tekel işçilerine polis Tuna Caddesi'nde müdahale etti.

ANKARA - Polis, Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanmalarına izin verilmeyen ve Tuna Caddesi'nde bekleyen Tekel işçilerine müdahale etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye işçileri, İSKİ bünyesinde sayaç okuma görevi yapan işçiler ve TARİŞ işçileri hem kendi sorunlarını gündeme getirmek hem de Tekel işçilerine destek vermek için eyleme katılıyor.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ve beraberindeki bir grup konfederasyon üyesi, işçilerin yanına geldi. Evren, burada yaptığı açıklamada, Ankara Valiliğinin Kızılay ve TÜRK-İŞ binası çevresinde aldığı güvenlik önlemlerini eleştirdi.

Haberin devamı ↓

reklam

Evren, ''Sanki bu bölgede sıkıyönetim var. Sanki darbe oldu. Tekel işçileri, biz, bu ülkenin insanı değil miyiz'' diye konuştu.

İşçilerin demokratik haklarını kullanmasının kimse tarafından engellenemeyeceğini dile getiren Evren, bu eylemi kendi eylemleri olarak görüp sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi.

İşçilere karşı şiddete başvurulmaması gerektiğini ifade eden Evren, ''Siyasi iktidar aklını başına toplasın. Bir tek emekçiye, işçiye cop vurulmasın. Aksi halde günlerce bu eylemi büyütürüz'' diye konuştu.

Evren, Türk-İş başta olmak üzere bütün işçi ve memur konfederasyonlarının başkanlarını, sendika yöneticilerini işçilere sahip çıkmaya çağırarak, ''Barikatın önüne gelin ve hep beraber istediğimiz yere gidelim'' dedi.

Siyasi iktidarın görevinin bir sorun varsa bunu çözmek olduğunu belirten Evren, hükümetin Tekel işçilerinin sorununu bir an önce çözmesi gerektiğini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi de işçilerin kendi yuvaları olan TÜRK-İŞ'e sokulmamalarının doğru olmadığını ifade ederek, ''Sadece bir gün eylem yapıp gideceklerdi. İçişleri Bakanı'nı göreve çağırıyorum'' dedi.

Bu arada 4C statüsüne geçmeyi kabul etmeyerek Ankara'da eylem yapmak için çevre illerden gelen eylemcileri taşıyan otobüslerin şehre girişlerine izin verilmedi.

Sabah erken saatlerinde ana güzergahlarda polisler, eylemcileri taşıdığı tespit edilen ve plakaları önceden bildirilen otobüsleri durdurdu. İşçi temsilcileriyle konuşan polis yetkilileri, işçilere Ankara Valiliğinin kararını hatırlatarak eylemin yasa dışı olduğunu ifade etti.

TÜRK-İŞ ÖNÜNDE TOPLANAMADILAR

Çeşitli illerden gelen Tekel işçilerinin Türk-İş önünde toplanmalarına izin verilmedi. Ankara'ya ulaşan işçilerden bir bölümü sabah saatlerinde Mithatpaşa Caddesi'nde bir araya geldi.

Sendikanın çağrısı üzerine Türk-İş Genel Merkezi önüne gitmek isteyen işçiler, yolların çevik kuvvet ekipleri tarafından kapatılması nedeniyle genel merkeze ulaşamadı.

Slogan atan işçilerin sayılarının artması nedeniyle Mithatpaşa Caddesi zaman zaman trafiğe kapandı. Polis de işçilere dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Polisin yolun trafiğe açılması için kalkanlarıyla grubu kaldırıma yönlendirmek istemesi üzerine işçilerle polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.


Ankara'da Türk-İş önünde yaklaşık 3 ay eylem yaptıktan sonra, eylemlerine bir süre ara veren TEKEL işçileri, sabah saatlerinde Başkent'e gelmeye başladı. İşçilerin Ankara'ya gelmeye başladığı yönündeki haber, polis ekiplerini de alarma geçirdi. Çevre yolu girişlerini ve Türk-İş etrafında güvenlik önlemi alan ekipler, işçilerin Kızılay'a girişine izin vermiyor. Çevre yolu girişlerinde otobüsleri durdurulan işçiler, yürüyerek veya dolmuş ve belediye otobüslerini kullanarak, Kızılay'a gitmeye çalışıyor.

İşçilerin Türk-İş önünde toplanmasını engellemeye çalışan ekipler, Türk-İş'in etrafında ve sokak girişlerinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Polis Türk-İş'in bulunduğu sokağın giriş ve çıkışlarını tutarken, İstanbul yolu, Konya yolu, Eskişehir yolu ve Samsun yolunda da ekipler, işçilerin otobüslerle Ankara'ya girişine engel oldu. İstanbul yolunda barikat kuran polis ekipleri İstanbul'dan giriş yapmaya çalışan işçilere engel oldu. Polis ekipleri işçilere Valiliğin izni olmadığı için Ankara'ya giremeyeceklerini söyledi. İşçiler ise seyahat özgürlüklerinin engellenemeyeceğini vurgulayarak, yürüyerek, Kızılay'a gitmeye çalışıyor. Yol boyunca ''Tekel işçisi yalnız değildir" şeklinde slogan atan grup üyeler polis eşliğinde yürüyüşünü sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber