Kanser insanlığı tehdit ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2010 12:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, dünyada her yıl yaklaşık 12 milyon insanın kansere yakalandığını belirterek, yaşam tarzları ve çevre duyarlılığının değişmemesi halinde bu sayının 2030 yılında 27 milyonu aşmasının beklendiğini söyledi.

Prof. Dr. Özdemir, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, alınacak bazı tedbirlerle kanser vakalarının 3'te 1 oranında önlenebileceğini kaydetti.

İnsanların gelecekte kansere yakalanmamak için alınması gereken tedbirler konusunda uyarılması gerektiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu:

"Öncelikle alkol, sigara ve benzeri bütün kötü alışkanlıklardan herkesin kaçınması gerekir. Vücudun zinde ve formda kalmasını amaçlayan aktif yaşam tarzı benimsenmeli ve mümkün olduğunca şişmanlamamaya çalışılmalıdır. Sağlıklı, yaşanabilir çevre bilinci yaygınlaşmalı, kanser yapıcı olduğu bilinen çevresel etkenlerin (bitkisel ve hayvansal zararlılarla mücadele amacıyla tarımda kullanılan kimyasal maddelerin) kullanımı en aza indirilmelidir. Sanayi tesislerinde insanların çalışma ortamında soludukları havanın toz, duman ve kimyasal maddelerden arınmış olması yada bunlara maruziyeti azaltıcı giysi ve maskeler kullanılması sağlanmalıdır. Yapay katkı maddeleri içermeyen, bol posalı gıdalarla beslenmeye gayret edilmelidir."

Prof. Dr. Özdemir, kanser vakalarının gerek Kayseri'de gerek Türkiye'de, gerekse dünyada her geçen yıl arttığına dikkati çekerek, "Dünyada her yıl yaklaşık 12 milyon insan kansere yakalanıyor. Yaşam tarzları ve çevre duyarlılığı değişmediği takdirde bu sayının 2030 yılında 27 milyonu aşması bekleniyor" dedi.

Kanserojen maddelere maruz kalınma süresinin uzunluğu ve yoğunluğunun da hastalığın oluşumunu kolaylaştırdığını, bu nedenle erişkinlerde kanser görülme olasılığının çocuklara göre 50 kat daha fazla olduğunu belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseri ve çocuklarda lösemi en fazla görülen kanser hastalığı çeşitlerindendir. Kayseri'de resmi verilere göre 2009 yılında 989 yeni kanser vakası görüldü. Bir önceki yıl bu rakamın 830 olduğu göz önüne alındığında, vaka sayısındaki artış hızının ne kadar yüksek olduğu dikkat çekicidir.

Kısacası, önlenebilir bir hastalık olan kanserden korunma yollarına azami gayret gösterilmeli, kanserle mücadele konusunda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Alınacak önlemlerle oluşabilecek kanser vakalarının 3'te 1 oranında azaltılabileceği göz önüne alındığında, tedavi maliyetinden ve yaşanacak manevi külfetten kurtulmuş olma kazancı, hayata geçirilmesi gereken en akılcı yolun korunma olduğunu göstermektedir."

Prof. Dr. Özdemir, kanser riski taşıyanlar ile kanser hastalarının sağlık hizmetine ulaşmalarının kolaylaştırılması ve kanser hastalarına tedavileri süresince maddi ve manevi destek olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber