Ailesinde şeker hastalığı olanlar düzenli diyabet kontrolü yaptırmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2010 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genetik özellikleri olan ve halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, aile bireylerinden birinde görülmesi halinde, ailenin diğer üyelerinin de diyabet kontrolü yaptırması gerekiyor.

Uzmanlar, önlenebilir bir sağlık problemi olmasına rağmen, insanların duyarsızlığı nedeniyle toplumda hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Şeker hastalığının tedavisinde geç kalınması halinde, başta gözler olmak üzere vücudun birçok yerinde ciddi tahribatlar oluşabiliyor.

Kayseri Elektrik şirketi çalışanlarını diyabet kontrolünden geçiren Türk Diyabet Cemiyeti, şeker hastalığına karşı insanların daha bilinçli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Şirket çalışanlarının büyük ilgi gösterdiği 3 gün süren sağlık taramasında yaklaşık 270 personelin şeker, kolesterol ve trigliserit ölçümleri yapıldı. Dr. Hülya Baykurtalp şeker hastalığının kontrol edilemeyecek bir hastalık olmadığına dikkat çekerek insanların bu konuda hekimlerle iş birliği yapması tavsiyesinde bulundu.

Diyabet Cemiyeti'nin gerçekleştirdiği örnek sağlık uygulamasına bizzat katılan ve değerleri kontrol eden Tekden Hastanesi Acil Doktoru Hülya Baykurtalp dünyada ve Türkiye'de hızla yayılan bu hastalığın önemli bir sorun olduğunu, kontrol edilmemesi halinde çok ciddi sağlık sorunları beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

Baykurtalp, "Şeker hastalığı dünya genelinde önemli bir hastalıktır. Bu hastalığın genetik olması sebebiyle ailesinde şeker hastalığı olan kişilerin kontrollerini rutin bir şekilde yaptırması gerekiyor. Ağız kuruluğu, bol su içme, sık idrara çıkma, çok yemek şeker hastalığının en önemli belirtileridir. Eğer kişide bu belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak mutlaka kan şekeri kontrolü yaptırmalıdır. Şeker problemi var ise kişi doktoru ile işbirliği yaparak derhal tedaviye başlamalıdır. Çünkü zamanında gerekli tedavi yapılmaması ve geç kalınması durumunda şeker hastalığı başta gözler olmak üzere vücudun birçok organında çok ciddi tahribatlar yapıyor." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber