Çubukçu: Okul öncesi eğitimde hızlı koşmak zorundayız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2010 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 3-6 yaş arasının çocuğun dil ve zeka gelişimi açısından en önemli dönem olduğunu belirterek, ''Bu yüzden okul öncesi eğitimde çok hızlı koşmak zorundayız'' dedi.

Çubukçu, Vodafone ve Anne ve Çocuk Sağlığı Vakfı'nın (AÇEV) katkılarıyla merkez Sarıçam ilçesindeki Kargakekeç TOKİ konutları alanında bulunan Bilge Kağan İlköğretim Okulu'nda yaptırılan ''İlk Adım'' sınıfını ziyaret etti.

Okul öncesi eğitimin önemine dikkati çeken Çubukçu, bu alanda Türkiye'nin çok zaman kaybettiğini ve çok geç kaldığını ifade ederek, ''Eskiden ana sınıfları çalışan kadınların çocuklarını bakımları için bıraktıkları yerler olarak görülüyordu. Oysa bugün yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki eğitime başlamak için 7 çok geç. Bu amaçla bakanlık olarak okullarımızın fiziki imkanlarını artırmaya çalışırken ailelerden de okul öncesi eğitim için çok destek görüyoruz. Artık bunun önemi kavrandı'' diye konuştu.

Bakan Çubukçu, okul öncesi eğitimde ''çok hızlı koşmak zorunda olunduğunu'' vurgulayan 3-6 yaş arasının çocuğun dil ve zeka gelişimi açısından son derece önemli bir dönem olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

''Okul öncesi eğitimi artırma çabamızda Vodafone Vakfı ile AÇEV'i önemli bir paydaş olarak görüyoruz. Bu iki kurumun işbirliği içinde gerçekleştirdiği 'İlk Adım Projesi'ni de destekliyoruz. Bir yandan eğitime ulaşmayı kolaylaştırırken diğer yandan da kalitesini artırma çabamızı bu güzel işbirlikleri ile gerçekleştiriyoruz.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki okul öncesi eğitim alan kızlarımızın yüksek öğrenime devam etme oranları da aynı paralelde oluyor. Yine okul öncesi eğitimi alan her bireyin eğitimde kaldıkları sürenin okul öncesi almayanlara oranla daha yüksek olduğunu görüyoruz.''

Bakan Çubukçu, Adana'da yüzde 7,3 seviyesindeki okul öncesi eğitime katılma oranının yüzde 39'a kadar yükselmesinin de sevindirici olduğunu belirterek, ''Bu yüzden tüm çocuklarımızın okul öncesi eğitimden faydalanmalarını istiyoruz. Ayrıca, bazı pilot illerimizde de okul öncesi eğitimi zorunlu kıldık. Buralarda okul öncesine katılım oranında ortalama yüzde 43'ü yakalayacağımızı düşünüyoruz. Bu amaçla 15 binin üzerinde öğretmen ataması yaptık. Bu konudaki çabalarımız okul öncesi tüm eğitim süreçlerinin en anlamlı basamağı olduğu içindir. Bu nedenle bu okulumuza ilk adım ana sınıfını kazandıranlara teşekkür ediyorum'' dedi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise vakıf olarak 2009'da bakanlık himayesinde ''İlk Adım Projesi''ni başlattıklarını, bu kapsamda 36 bin çocuğun eğitimini tamamladıklarını bildirdi.

AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel de bir yandan çocukları eğitirken diğer yandan annelerine de ulaşarak eğitim sürecine dahil ettiklerini ifade ederek, ''Biz inanıyoruz ki yatırımların en güzeli eğitime yapılandır. Mümkün olduğunca daha fazla çocuğa ve anneye ulaşma hedefindeyiz'' dedi.

-İLKÖĞRETİM OKULU AÇILIŞI-

Bakan Çubukçu, hayırsever Bedia Kipri tarafından merkez Çukurova ilçesinde yaptırılan 28 derslikli Mehmet-Bedia Kipri İlköğretim Okulu'nun açılışında yaptığı konuşmada da eğitim-öğretime hayırsever katkısının önemine dikkati çekti.

Adana'nın yetiştirdiği sanatçılar kadar bereketli toprakları ile de ünlü olduğunu belirten Çubukçu, ''Adana yoğun göç alan bir kent. Nüfus artışına paralel artan eğitim ihtiyacını karşılamak için 7 yılda 3 bin 785 derslik yaptırıldı. Halen de devam ediyor. Çünkü açılan her okulumuz çocuklarımızın geleceğine ışık tutuyor. Toprağa attığımız bu tohumlar Çukurova'nın bereketli toprakları gibi bire bin versin'' dedi.

Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat ise valilikçe geçen yıllarda okulların isim hakkını satma projesi başlatıldığını hatırlatarak, hayırsever Bedia Kipri'nin de bu kapsamda eğitim gönüllüsü olduğunu belirtti.

Hayırsever Badia Kipri de eşi ve kendisinin adını taşıyan okulun en büyük hayali olduğunu belirterek, ''Çocuğum olmadığı için üzülüyordum. Ama şimdi yüzlerce çocuğum oldu. Ben inanıyorum ki bu okul geleceğin teminatı çocuklarımızı yetiştirdikçe rahmetli eşimin ruhu şad olacak'' diye konuştu.

Ziyaret ve okul açılışlarına Vali İlhan Atış, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez ile davetli ve vatandaşlar katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber