Şehit aileleri 3 generalin hesap vermesini istiyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Nisan 2010 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurca'da 7 şehit verilen mayının TSK'ya ait çıkması gözleri, Balyoz darbe planında isimleri geçen üç generale çevirdi. Şehit aileleri ?Onlar da hesap versin? diyor

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 27 Mayıs 2009'da 7 askerin şehit olduğu mayının TSK'ya ait olduğunun ortaya çıkmasının ardından gözler bölgede görev yapan dönemin komutanlarına çevrildi. Şehit aileleri ve kamuoyu Türkiye'yi şoka sokan bu skandalda ismi geçen bütün komutanların akıbetini de merak ediyor. Balyoz Darbe soruşturmasında yer alan şüphelilerden üç generalin olayın ardından Genelkurmay Başkanlığı'nı ve kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yaparak saldırıyı PKK'nın yaptığı yönünde bilgilendirmeler yaptığı belirtildi. Balyoz operasyonunun 3'üncü dalgasında gözaltına alınacağı iddia edilen 25 generalin arasında bulunan dönemin Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile 20. Jandarma Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es'in, olayı gizleyerek kamuoyunu yanlış bilgilendirdikleri iddia ediliyor.

?ÖNEMLİ DEĞİL BİR SIKINTI YOK?

Soruşturma dosyasında yer almasa da, Balyoz'un tutuklu şüphelileri arasında yer alan Van Jandarma Kolordu Asayiş Komutanı Yurdaer Olcan'ın da, olayın gizlenerek kamuoyunun yanıltılmasında rol aldığı belirtiliyor. Saldırının ardından iki general, internete düşen ses kayıtlarında kendilerine ?Mayını biz döşemiştik? diyen Tuğgeneral Zeki Es'i teskin etmeye çalışarak ?Önemli değil Yukarıya PKK yaptı diye rapor hazırladık. Planı aynen uygulayacağız? diyordu.

İKİ GENERAL DE HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK

Van Cumhuriyet savcılığı tarafından hazırlanan ve askeri savcılığa devredilen soruşturma dosyasında, Tümgeneral Gürbüz Kaya ile 20.Jandarma Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es'in ?Bilinçli taskirle birden çok kişinin ölümüne neden oldukları' iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

TAM ADIM ATACAĞIZ BOMBALAR PATLIYOR

Kanlı saldırının zamanlaması da hayli ilginç. Hükümetin başlattığı demokratik açılım sürecinin en kritik safhalarından biri olan DTP lideri ve Başbakan Erdoğan'ın görüşmesi de bu olayın ardından ertelenmek zorunda kalıyordu. Erdoğan 8 Haziran'da katıldığı bir TV programında olayı şöyle açıklamıştı: ?Sayın Türk'e Randevu vermeyi düşündüm, ertesi gün 10 askerimiz şehit oldu. Randevu vermek için sakinleşsin diye bekledik. Tekrar bir mayın olayı ve 7 şehit. Tam bir adım atmaya karar veriyorsunuz bombalar patlıyor.? ? HABER MERKEZİ

10 gün sonra açıklama

Genelkurmay Başkanlığı'nın haftalık basın bilgilendirme toplantısı kapsamında 5 Haziran 1999'da yapılan açıklamada, 7 askerin şehit olduğu mayın patlamasının PKK tuzağı olduğu, söz konusu askeri tuzağı kuran teröristlerinde Kuzey Irak'tan geldiğinin tespit edildiği belirtilmişti.

Elimizde delliler var

Şehit Deniz Demirci'nin ailesinin Avukatı İsmail Kılıç, ellerinde olaya ilişkin kuvvetli şüpheler olduğunu söyledi. ?Bu şüpheleri ve delilleri mahkeme sürecinde açıklayacağız? diyen Kılıç, ?İsnat edilen suçlama Genelkurmay Adli Savcılık'ta maiyet değişir mi bekliyoruz. Dosya ile çok sağlıklı irtibat kuramıyoruz? diye konuştu.

HESAP VERECEKLER

? Çukurca'da yedi asker şehit eden mayının TSK'ya ait olduğunun ortaya çıkması, şehit ailelerinde şok etkisi yarattı. Sorumluların cezalandırılmasını isteyen şehit aileleri, ?Acımızı tekrar yaşattılar. Başka analar babalar da yaşamasın diye bu işin peşini bırakmayacağız? dedi. Dün İstanbul'da bir araya gelen üç şehitin babası, çocuklarının askerin döşediği mayınla hayatını kaybetmetmiş olmasını kabullenemediklerini belirterek, ?Keşke çocuğumuzu PKK şehit etmiş olsaydı? dedi. Birbirinden destek alarak, haklarını arayacaklarını söyleyen Şehit Cafer Çelik'in babası Nail Çelik olayla ilgili TSK'nın bir açıklama yapmamasına tepki göstererek, şöyle konuştu:

GECE GÜNDÜZ DUA ETTİK YALAN ÇIKSIN DİYE

?Bana 50 defa telefon ettiler. Sizin çocuğunuz kahraman. Kahraman olduğunu ben de biliyorum. Niye çıkıp şimdi bir açıklama yapmıyorlar. Olayla ilgili daha önce internete düşen ses kayıtlarına inanmak istemedik. Gece gündüz dua ediyorduk bu haberin yalan olması için. Çok büyük bir hayal kırıklığına uğradık. Eşim baygınlık geçirerek hastaneye kaldırıldı. Halen hastanede. ?

FOTOĞRAFA BİLE BAKAMIYORUZ

Şehit Adil Yıldız'ın babası İsmail Yıldız ise ailece üzüntülerinin yeniden tazelendiğini vurguladı. ?Fotoğraflarını bile gizli bir yere koyuyoruz. Annesi gördüğü zaman annesi fenalık geçiriyor? diyen Yıldız şöyle devam etti: ?Yine vatan sağ olsun diyoruz; ama bizim beklediğimiz gibi olmadı? dedi. ? GÜL ÇELİKKOL İSTANBUL

Düşmanımız evimizden çıktı

Şehit oğlu Kemal Özevin'in fotoğraflarının elinden bırakmayan baba Halil Özevin ise olayla ilgili sorumluların cezalandırılması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Özevin, şunları söyledi: ?Bu haberi öğrendiğimizde acımız ikiye katlandı. Sonuna kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu acıyı başka ailelerin yaşamaması için hukuki olarak tüm işlemleri başlatacağız. Bizim düşmanımız, evmiziden çıkıyor. Biz kimi bekliyorduk, kim çıktı düşmanımız? Kendi ellerimle askere teslim ettim oğlumu. Onlar bana ölüsünü görderdi.?

O günün manşetleri

Tarihi fırsata mayın tuzağı!

27 Mayıs 2009 gecesi meydana gelen mayın patlaması olayında 7 askerin şehit oluşu ulusal basında, PKK mayını olarak manşetlere yansımıştı. Gazeteler olayı şöyle duyurmuştu:

Milliyet: ?PKK MAYINI 6 ŞEHİT? - Kürt sorununun çözümü konusundaki açlılım tartışmalar sürerken, Hakkari'den yine şehit haberleri geldi.

Hürriyet: ?MAYIN GECESİ? - Sınırdaki mayınların sökülmesini düzenleyen yasanın mecliste görüşüldüğü gece PKK'nın Çukurca'da döşediği mayını uzaktan patlattı. 6 asker şehit oldu.

Sabah: ?BARIŞA MAYIN? - Ankara'da Kürt sorununa çözüm arayışının yoğunlaştığı dönemde Hakkari'de askeri konvoya mayınlı saldırı: 6 şehit.

Vatan: ?TARİHİ FIRSATA ALÇAK SALDIRI?

Habertürk: ?MAYINA 6 ŞEHİT? - PKK, uzaktan kumanda ile mayın patlattı 6 şehit, 1'i ağır, 8 er yaralı

Cumhuriyet: ?TERÖR TUZAĞI 6 ŞEHİT? -

Radikal: ?ALTI ASKER ŞEHİT OLDU? - Uçaklar sınır ötesini vurdu.

Zaman: ?ÇUKURCA'DA MAYIN TUZAĞI 6 ASKER ŞEHİT

Akşam: ?TARİHİ FIRSATA MAYIN TUZAĞI?

Yeni Şafak: ?ALÇAK PUSU?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber