'Olay yeri'ne kadın eli değdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Nisan 2010 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Megakentte bir 'kıl'dan katil yakalatan süreçte büyük payları var. Onlar, 'Olay Yeri İnceleme' polisleri. Avrupa Yakası'nda ise 'deliller' Türkiye'nin ilk ve tek kadın şefi Aysel Tüzenç'e emanet. Çevresi 'kadın işi değil' dese de o 9 yıldır kanıt peşinde...

Polisiye dizi CSI Newyork'un kanıt avcıları, milyonları ekran başına çekti. Hatta Amerika'daki kimi davalarda jüri üyelerinin CSI sendromu bile yaşadığı tartışıldı. Olay Yeri İnceleme polisinin gerçek suç ve suçluya karşı kullandığı yöntemler ise dizileri aratmayacak türden. İstanbul'da, birçok karmaşık cinayetin çözülmesi, suçun önlenmesinde Olay Yeri İnceleme polisinin topladığı delillerin büyük payı var.

YILDA 300 OLAYA BAKIYORLAR

Cinayet, gasp, terör, hırsızlık pek çok olayın failli titizlikle toplanan delillerden yakalanıyor. 35 yaşındaki Aysel Üzenç de o polislerden biri. Türkiye'nin ilk ve tek kadın Olay Yeri İnceleme ekip şefi. 3 kişilik ekibiyle, Avrupa Yakası'ndan sorumlu. İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın izniyle Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü, kapılarını AKŞAM'a açtı. Ekibiyle yılda 300 olayda delil arayan Üzenç, AKŞAM'a konuştu.

Grup halinde hareket ettikleri, bireysel çalışmalarının olmadığını belirten Üzenç, 'Erkek arkadaşlarımızla aramızda bir fark yok. Benim görevim öncelikle, yönetim, idare ve bilgi alışverişinde bulunmak. Ancak delil toplama konusunda da arkadaşlarıma yardımcı oluyorum' diyor.

DEFOLARI BİLE FARK EDERİM

Çok detaycı olduğunu, kimi zaman 'bunu da değerlendirelim' diye aşırıya gittiğini belirten Üzenç, mesleğinin günlük yansımasını ise şöyle anlatıyor: 'Detaycılığım özellikle alışveriş ve temizlik konusunda ortaya çıkıyor. Kıyafet alırken, defosunu, dikiş hatasını çok çabuk fark ediyorum. Bu yüzden alışveriş yapmam zorlaşıyor. Temizlik konusunda da detaycılığım etkili oluyor. İş dışında gittiğimiz, oturduğumuz yerlerde de parmak izi bırakmamaya çalışıyoruz. Kendi yöntemlerimizle.'

EVİMİ MUTLAKA TOPLARIM

Görevi gereği çok sayıda evde inceleme yapan, dağınıklık ve düzenin bu nedenle dikkatini çektiğini belirten genç polis, 'Günlük yaşamımda da buna dikkat ediyorum. Çok acil işim dahi olsa evi toparlamadan gidemiyorum. Çünkü, gittiğimiz olaylarda evlerin dağınık ya da çok derli toplu olduğunu görüyoruz. Ben de, evimde olay olursa düşüncesiyle topluyorum. Evimde hırsızlık da olabilir. Arkadaşlarım geldiği zaman dağınık görmelerini istemem' dedi.

Üzenç, 'Sizin başınıza da herhangi bir olay geldi mi?' sorusuna 'Hırsızlık oldu. Ben mağdurdum. Bu yüzden incelemeyi arkadaşlarım yaptı. Hırsız, evde delil bırakmamış' yanıtını verdi.

BULAMAZSAM, YİNE CAN YAKAR

Suç mahallinde her şeyin delil olabildiğini, suçlunun lehine-aleyhine her türlü izin toplandığını anlatan Üzenç, şöyle devam etti: 'Benim bulacağım bir delil suçluyu ortaya çıkarıyor. Eğer, ben onu bulamazsam o başka insanların da canını yakacak.'

BEBEK ÖLÜMLERİ İÇİMİ TİTRETİR

BEBEK ölümlerinin kendisini çok üzdüğünü belirten delil avcısı, 'Ölüm anında insanların yüzüne bir korku düşer. Ancak bebeklerde o yok. Bebekler normal uyur gibi görünür, gülümser. İçiniz titriyor. Anlatılacak bir şey değil' dedi.

AĞLAMAM, İÇİME ATARIM

Üzenç, 'Kendinizi tutamadığınız, ağladığınız oldu mu' sorusuna ise, 'Vatandaşa karşı kendimizi dik göstermek için onu yapmıyoruz. Ağlama duygusunu içimize atıyoruz' yanıtını veriyor.

MUSLUKTAN ÇETE ÇÖKERTİLDİ

Üzenç, nerelerde delil bulduklarını da anlattı: 'Her temas bir iz bırakır' prensibiyle detaylı çalışma yaparız. Dubleks bir binadaki şahıs öldürülmüş, ceset de kokmuş. Binaya girilmiyor. Banyo musluğunun arka tarafında parmak izi bulduk. Bu izle, hem failler yakalandı hem de narkotik maddelerle ilgili çete de çökertildi. Yine bir binada yapılan hırsızlığın faillerini, binanın bahçe kapısındaki izden bulduk.

İŞTE KANIT AVCILARI

Aysel Üzenç'in ekibinde Özay Akkoç (37) ve Mehmet Niyazi Değirmenci (29) görevli. Akkoç 4, Değirmenci ise 3 yıldır ekibin üyesi. Her iki polis de, kadınların daha detaycı olduğunu, işlerini severek yaptıklarını söylüyor. Özay Akkoç, detayı ve araştırmayı sevdiği için bu mesleği seçmiş. Kanıt avcıları, görevleri gereği günlük yaşamlarında da gittikleri yerlerde parmak izi bırakmamamayı alışkanlık haline getirmişler.

KİMDİR?

AYSEL Üzenç, 14 yıl önce Trabzon Polis Okulu'ndan mezun oldu.

İlk görev yeri İstanbul Emniyeti'ydi, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. 2001 yılının ilk aylarında önce kurs ve ardından sınavla Olay Yeri İnceleme ekiplerine geçti. Genç polis Üzenç, gösterdiği başarıların ardından ekip şefliğine getirildi. 4 yıldır İstanbul'un Avrupa Yakası'na bakan ekibi yönetiyor.

Nebahat KOÇ/İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber