Gümrük memurunun şifresiyle hayali ihracat yapmışlar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 11:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Gümrük görevlilerinin ihracat yapan şirketler hakkında yaptığı araştırma, akıllara durgunluk veren hayali ihracat olayını ortaya çıkardı. 3 ayrı firmanın resmi kurumlara verdiği beyannameleri mercek altına alan gümrük ekipleri, 7 milyon 750 bin TL değerinde dolandırıcılık tespit etti. Gümrük çalışanı bir memurun bilgisayar şifresi çalınarak resmi işlemlerin bu şifre ile yapılması dikkat çekti.

İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nce başlatılan hayali ihracat soruşturması, incelenen beyannamelerde ortaya çıkan sıra dışı durumun belirlenmesiyle başladı. P. İ isimli firmanın 2, V. firmasının 131 ve M. isimli firmanın da 318 adet beyannamesini inceleyen görevliler, bazı usulsüzlüklerin yapıldığını belirledi. İşlemlerin normal koşullarda TIR karnesine bağlanılarak yapılması gerekiyordu. Ancak bu işlem yapılmadığı gibi ilginç bir ayrıntıya daha ulaşıldı. Gümrük işlemlerinin resmi kayıt sistemi kullanılarak tamamlandığı ortaya çıktı. Hemen harekete geçilerek işlemin hangi bilgisayardan hangi memur tarafından yapıldığı belirlendi. Araştırmaya göre ilgili memurun bilgisayar şifresinin çalındığı ve firma ilgilisi kişiler tarafından bu işlemlerin memur şifresi kullanılarak yapıldığı belirlendi. Hayali ihracatçıların bu işlemlerle 6 bin 800 ton motor yağı ihraç etmiş gibi göstererek KDV ile birlikte devletin 7 milyon 750 bin TL'lik zarara uğratıldığı belirlendi.

Aynı zamanda Türkiye Şeker Kurumu'ndan 2 bin 500 ton şekeri bedelinin altında almak için İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği'ne başvuru yapıldığını belirleyen Gümrük ekipleri şekerin alındığını belirledi. Küçükçekmece Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul, İzmit, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde eşzamanlı operasyonlar neticesinde gözaltına alınanlardan C.G, B.K.A., D.A., S.S., A.A., Ç.B., M.A.Ü., V.K., H.H.A. ve M.M.T. isimli 10 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gözaltına alınan 5 kişinin tutuksuz yargılanmasına karar verilirken 2 kişinin de arandığı belirtildi.

Soruşturmanın kapsamlı olarak devam ettiğini belirten gümrük görevlileri gözaltına alınan ve tutuklananlar arasında kamu görevlisi bulunmadığı ancak memur şifrelerinin firma görevlilerinin eline nasıl geçtiği konusunda soruşturma başlatıldığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber